Ínycsiklandó lencsés bolognai: így lesz sűrű és szaftos a zöldségragu
A bolognait már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az olasz különlegesség a világ egyik legnépszerűbb étele. A szuper szaftos ragut most hús nélkül is elkészítheted.
Az ünnepi szezon a nagy lakomák időszaka. A bőséges karácsonyi fogások után jólesik a gyomornak egy kis pihenő, ilyenkor jönnek kapóra a könnyű levesek és zöldséges ételek. Most mi is egy tartalmasabb fogást mutatunk, amelyben minden földi jó helyet kap, a húst leszámítva.
A gazdag tésztás fogásban lencse a főszereplő: ez év vége előtt a hagyomány miatt is jól jön az ünnepi asztalon. A pikánsabb hatás kedvéért 1-2 evőkanál csípős paprikakrém is elfér a raguban.
A lencsét egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Másnap folyó víz alatt mossuk át és tegyük félre.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A megtisztított krumplit vágjuk kockákra, majd vízbe áztatva tegyük félre. A zellert és a sárgarépát is tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután forgassuk hozzá a lencsét és az előkészített zöldségeket is. Keverjük hozzá a paradicsompassatát és a vizet, majd a sót, borsot, fokhagymát és a babérlevelet is. A zöldséges ragut főzzük addig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak.
A kész ragut tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu