Levendulás-citromos muffin: nyári ízek egy süteménybe sütve
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Krémes sütőtökös tészta: sok parmezánnal az igazi
Egy gyors és egyszerű muffinreceptnél nincs jobb, főleg nyáron, mikor nem szeretnénk a sütő vagy tűzhely mellett álldogálni, viszont kívánjuk a süteményeket.
Ez a recept nemcsak azért zseni, mert fél órán belül, semmi munkával készül, hanem azért is, mert két szuper nyári ízt, a levendulát és a citromot állítja párba.
A citrommal lazán, a levendulával mértékkel bánjunk
Én személy szerint mind a kettőt imádom, de citromból nekem nincs az a mennyiség, ami sok lenne. Különösen szeretem a citromos süteményeket és krémeket, de sós ételekhez is jól illik, levesek és halak szuper kísérője. Éppen ezért én ebbe a muffinba is több citromlevet tettem, mint az előírt mennyiség, de ez ízlés kérdése.
A levendula mostanában fénykorát éli. Évek óta elképesztő népszerűségnek örvendenek a levendulás desszertek, legyen az fagyi, szörp, limonádé vagy éppen sütemény. Bár a levenduláért is rajongok, nem ajánlott a mennyiségét nagyon megemelni, mert karakteres, erős, nagy mértékben akár csípős íze van.
Levendulás-citromos muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 3 bögre liszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 bögre puha vaj (225 g)
- 2 bögre cukor
- 6 darab tojás
- 1.5 bögre joghurt
- 3 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál citromhéj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2.5 evőkanál levendula (szárított)
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze. A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a lisztes keveréket és a joghurtot.
Mehet bele a citromlé, citromhéj és a vanília is. Óvatosan keverjük bele a szárított levendulát is.
Öntsük a tésztát szilikon muffinformába vagy papírkosárkákba, majd 25-30 percig süssük. Ha szeretnénk, díszítsük a tetejét citromlével és olvasztott vajjal kikevert porcukorcsíkokkal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!