Levendulás-citromos muffin: nyári ízek egy süteménybe sütve

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy gyors és egyszerű muffinreceptnél nincs jobb, főleg nyáron, mikor nem szeretnénk a sütő vagy tűzhely mellett álldogálni, viszont kívánjuk a süteményeket. 

Ez a recept nemcsak azért zseni, mert fél órán belül, semmi munkával készül, hanem azért is, mert két szuper nyári ízt, a levendulát és a citromot állítja párba.

A citrommal lazán, a levendulával mértékkel bánjunk

Én személy szerint mind a kettőt imádom, de citromból nekem nincs az a mennyiség, ami sok lenne. Különösen szeretem a citromos süteményeket és krémeket, de sós ételekhez is jól illik, levesek és halak szuper kísérője. Éppen ezért én ebbe a muffinba is több citromlevet tettem, mint az előírt mennyiség, de ez ízlés kérdése. 

A levendula mostanában fénykorát éli. Évek óta elképesztő népszerűségnek örvendenek a levendulás desszertek, legyen az fagyi, szörp, limonádé vagy éppen sütemény. Bár a levenduláért is rajongok, nem ajánlott a mennyiségét nagyon megemelni, mert karakteres, erős, nagy mértékben akár csípős íze van.

Levendulás-citromos muffin

levendulásmuffinrecept

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 3 bögre liszt
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 bögre puha vaj (225 g)
  • 2 bögre cukor
  • 6 darab tojás
  • 1.5 bögre joghurt
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál citromhéj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2.5 evőkanál levendula (szárított)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze. A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a lisztes keveréket és a joghurtot.

Mehet bele a citromlé, citromhéj és a vanília is. Óvatosan keverjük bele a szárított levendulát is.

Öntsük a tésztát szilikon muffinformába vagy papírkosárkákba, majd 25-30 percig süssük. Ha szeretnénk, díszítsük a tetejét citromlével és olvasztott vajjal kikevert porcukorcsíkokkal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük