Így készül a libanoni laposkenyér: olívaolaj és fűszerek teszik különlegessé

laposkenyércover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos laposkenyér hasonlóan készül a pizzához, legalábbis abból a szempontból, hogy a tészta forró sütőben sül, a tetejét pedig fűszeres keverékkel kenjük meg.

Természetesen a fűszeres keverék nélkül is megsüthetjük a laposkenyeret, de nem érdemes. A tészta tetejére zaatar nevű fűszer kerül, amit olívaolajjal keverünk össze.

A zaatar a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb fűszerkeveréke, ami sok változatban létezik, de ezek a fő összetevői: kakukkfű, oregánó, zöldfűszerek és szezámmag. Keleti boltokban lelhetünk rá ilyen keverékre, de mi is elő tudjuk otthon állítani, ha az említett alapanyagokat kikeverjük. A zaatar karakteres íze nem csak a lepénykenyér tetején érvényesül, húsok fűszerezésénél is kipróbálhatjuk.

Az elkészült tésztát érdemes friss feltéttel megpakolni, mehet rá például paradicsom, sajt, retek, lilahagyma, de bármilyen más zöldséggel kínálva is nagyon finom a libanoni laposkenyér, sőt, magában is elégedetten fogjuk elfogyasztani.

Libanoni laposkenyér

lkct

Hozzávalók 6 darabhoz

Tészta:

  • 250 milliliter meleg víz
  • 7 gramm méz
  • 1 tasak porélesztő (7g)
  • 400 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj

Tetejére:

  • 30 gramm zaatar fűszerkeverék
  • 60 milliliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A meleg vízbe először a mézet belekeverjük, utána az élesztőt, majd hagyjuk 3-4 percet állni, amíg az élesztő felfut.

Keverőtálba öntjük a lisztet, a sót, az olívaolajat és a felfutott élesztőt, majd körülbelül 10 perc alatt homogén tésztát gyúrunk belőle, amit olajjal enyhén kikent tálba teszünk, folpackkal lefedünk, majd 1 órát hagyjuk pihenni, amíg a tészta megkel.

A fűszert az olajjal összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd körülbelül 6-8 darab egyforma méretű kis cipóra osztjuk, amiket minél vékonyabbra, köralakban kinyújtunk. A fűszeres keverékkel kenjük meg a tészta tetejét, előmelegített 200 fokos sütőben 7-10 perc alatt megsülnek a laposkenyerek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük