Krémes, lágy lime-os sajttorta: könnyen lehet szeletelni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem ismerek olyat, aki ne szeretné a sajttortát, a legegyszerűbb változat és a tavaszi epres is isteni, de ez a lime-os verzió a dobogó legfelső fokára került nálam.

Sok sajttorta recepttel ellentétben ez a változat sütőben készül. A krémet ugyanis tojás is gazdagítja, és mivel sokan ódzkodnak a nyers tojás fogyasztásától, a torta a forró sütőbe kerül. 

A krémből nem hiányozhat egy kis keményítő sem: mivel a sajtkrém sem túl szilárd, és a lime-, illetve citromlé is tovább folyósítja, szükség van sűrítőanyagra. Ez az ízén egyáltalán nem érződik, viszont gyönyörű, szeletelhető tortát kapunk végeredményül. 

A gőzfürdő a tortának is jót tesz

Igaz, hogy a kekszes alapnak nem lenne szüksége hőkezelésre, mégis jót tesz neki, aranybarnára sül és szuper ropogós is lesz. Azért, hogy a tészta ne repedjen meg, gőzfürdőt alkalmazunk, vagyis a sütő aljába egy forró vízzel teli tepsit teszünk, ez garantálja a szép, sima kekszalapot.

Sok munkát és időt nem kell fordítani a tortára, úgyhogy sütés ide vagy oda, mindenképpen megéri elkészíteni. 

Lime-os sajttorta

limesajttortarecept

Hozzávalók 12 adaghoz

Tészta

  • 1.5 bögre kekszmorzsa
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál vaj (olvasztott)

Töltelék

  • 700 gramm krémsajt
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 darab lime héja
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 6 evőkanál friss limelé
  • 3 darab tojás

Tetejére

  • 250 milliliter habtejszín
  • 0.25 bögre porcukor
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint limehéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm-es tortaformát.

Egy tálban keverjük össze a kekszmorzsát és a cukrot. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, gyúrjuk össze, majd béleljük ki vele a formát, az alját és az oldalait is.

Süssük a tésztát 15 percig. Amíg hűl, készítsük el a tölteléket.

Egy nagyobb tálban keverjük össze robotgéppel a krémsajtot, cukrot, keményítőt és a limehéjat, majd adjuk hozzá a citromlevet és a limelevet. Mehet bele a tojás is, keverjük, amíg krémes, egynemű nem lesz.

Töltsük a krémet a formába. Tegyünk a sütő alsó rácsára egy tepsit, amibe töltsünk 2-3 bögre forrásban lévő vizet. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a tortát a felső rácsra, süssük 50-65 percig, amíg a szélei meg nem keményednek, de a közepe még puha.

Ha elkészült, ne vegyük ki a sütőből, nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk így benne 30 percig. Ha van rá idő, tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

A tejszínhabot verjük fel a cukorral és a vaníliával. Egy csillagcsövön keresztül nyomjuk a torta szélére, vagy kenjük be vele az egész tortát, majd díszítsük limehéjjal vagy limeszeletekkel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük