Ha most bekevered, karácsonyra kész a saját limoncellód - A legcsodálatosabb likőr a világon

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyetlen likőr, ami szeretek, az az olasz limoncello. Az összes többi édes alkoholos ital nekem túl gejl, a limoncello viszont mindtől különbözik.

Mivel nem a levéből, hanem a héjából kell kinyerni a citromízt, ezért egyszerre lesz savanykás és hihetetlenül kellemesen kesernyés ital belőle. Amikor belekortyolok, nem az alkoholtartalom az, ami tarkón üt, elzsibbaszt és amitől könnybe lábad a szemem, hanem az íz. 

Ráadásul nevetségesen egyszerű itthon összerakni. A legtöbb recept etanolt javasol hozzá, de mivel nekem volt itthon egy réges régi üveg jó minőségű vodkám, ami magában sosem fogyna el, így abból készítettem. Nagyon fontos, hogy kezeletlen héjú, tehát bio citromot szerezzünk hozzá.

Ez nem csak azért jelentős szempont, mert a kezelt héjú citromon sokféle vegyszer található, ami nem egészséges, bár idén kiderült, hogy a mosás sokat segít rajta. Azért is jobb a kezeletlen, mert a kezelt citromot bevonják egy vékony viaszréteggel. Ez a védőbevonat ebben az esetben megakadályozná, hogy a citromhéjat teljes egészében átjárja az alkohol, és átadja neki íz ízét.

Ha most bekeverem, karácsony előtt már csak egy szirupot kell főzni hozzá, néhány csinos üveget szerezni, és kész a szuper sk karácsonyi ajándék. 

Limoncello - olasz citromlikőr

DSC 2809

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 5 darab kezeletlen héjú citrom
  • 0.5 liter vodka (40-50 %-os)
  • 120 gramm cukor
  • 120 gramm víz
Recept idők

Elkészítés:

Az alaposan megmosott citromok héját zöldséghámozóval vékonyan levágom - úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész jöjjön le vele. Egy jól záródó üvegbe teszem a héjakat, és felöntöm a vodkával. Lezárom, és sötét, hűvös helyen pihentetem néhány hétig. Amikor lejárt az ideje, leszűröm. A cukorból és a vízből szirupot főzöm, hagyom kihűlni, majd elkeverem a citromízű vodkával. Üvegekbe töltöm és hűtve tárolom.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon