
Sokmagvas kréker gluténmentesen: gyors és könnyű ropogtatnivaló

Ebben a krékerben rengeteg olajos mag kap helyet, és mivel rizsliszttel készül, még gluténmentes is. Remek ropogtatnivaló, amely sokáig eláll.
Az izgalmas és roppanós kréker nem kizárólag a skandináv országok kiváltsága: bár az alaprecept megalkotásában ők voltak az úttörők, mára bárki számára elérhetők. Érdemes otthon is kísérletezni, hiszen sokkal jobban megéri a házi változatot választani.
A kréker hatalmas előnye a kekszekkel vagy más ropogtatnivalókkal szemben, hogy tojás és tejtermék nélkül készül, így száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll. A ropogós harapnivalóhoz olyan magokat kombinálhatsz, amilyet csak jólesik: bár ebben a receptben szezám-, len-, kendermag és mandula szerepel, bátran használhatsz akár napraforgó- vagy tökmagot, esetleg mákot is.
-
2023-03-20 10:16:02
-
2023-03-13 10:16:01
-
2023-03-11 11:08:01
Magos kréker

Hozzávalók 16 darabhoz
- 80 g barna rizsliszt
- 50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
- 3 ek kendermag
- 2 ek lenmag
- 2 ek szezámmag
- 0.25 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- 1 ek olívaolaj
- 4 ek víz
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze valamennyi hozzávalót, és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Egy viszonylag nehezen összeálló, morzsálódó masszát kapunk. Formázzuk korong alakúra, majd két ív sütőpapír között nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra. Törekedjünk a négyzet formára.
A tészta könnyen szakad, és ha ez megtörténik, akkor kézzel tapasszuk újra össze. Vegyük le a felső sütőpapírt, és egy éles késsel vágjunk 5x5 cm-es négyzeteket.
A sütőpapírral együtt óvatosan helyezzük át őket egy nagyobb tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarna színűek nem lesznek.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, hagyjuk őket 15 percig hűlni, majd a vágások mentén tördeljük szét.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!