Magyaros csirkepörkölt gombával – Klasszikus hétvégi ebéd galuska vagy tarhonya mellé

csirkepörköltcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem paprikás csirke fog a fazékban rotyogni, hanem csirkepörkölt gombával, ráadásul a végén kap egy tejfölös habarást is, amitől nagyon krémes lesz a szaft.

A pörkölt örök kedvenc, nagyon szeretjük a szaftosabb ételeket, lehet az egy tartalmasabb paprikás csirke vagy szolidabb gombapaprikás, de még bőven sorolhatnám az őrölt paprikával fűszerezett, hagymás alappal készült fogásokat.

Habár egyszerű recept alapján készülnek a pörköltfélék, minden főzni szerető tesz valami pluszt a tartalmas egytálasba, én például gombával szoktam készíteni a csirkepörköltet, ami akár egész csibéből is készülhet, de ha csak mellből vagy combból főzzük, akkor is tökéletes lesz. A pörkölt lelke a jó sűrű szaft, ennek a titka a hagyma, ne spóroljunk vele, lehet, hogy pucolás közben kicsordul majd a könnyünk, de megéri.

A pörköltnél mindig épp csak annyi vizet öntsünk az ételre, amennyi ellepi. Amikor gomba is kerül a hús mellé, nagyon óvatosan adagoljuk a vizet, ugyanis a zöldség a főzés alatt bőven fog még levet engedni. A tejfölt én simán kikeverem, úgy adom az ételhez utolsó simításként, de ha szeretnénk, 2 evőkanál lisztet is elkeverhetünk benne, úgy habarhatjuk be. Tálalás előtt a paprikát és a paradicsomot szedjük ki a pörköltből.

Magyaros csirkepörkölt gombával

csirkepörköltct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3 fej hagyma
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 80 dekagramm csirkehús
  • 40 dekagramm gomba
  • 30 dekagramm tejföl
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, majd finomra vágjuk.

A gombát megtisztítjuk, majd tetszőlegesre feldaraboljuk.

A megmosott paradicsomot félbevágjuk, a paprikát is megmossuk és félbevágjuk.

A csirkehúst előkészítjük, ha mellel dolgozunk, vágjuk egyforma kockákra, ha egész csirkével, mossuk meg, majd daraboljuk fel a húst.

A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesítjük, majd rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, ezután rádobjuk a húst, összeforgatjuk a pirospaprikás hagymával, fűszerezzük sóval és borssal. 2-3 perc után a gombát is a húshoz keverjük, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük a fazékba a paprikát és a paradicsomot, majd 45-55 percig közepes lángon főzzük.

Ha letelt az idő, öntsük a kikevert tejfölt a pörköltre, forraljuk össze vele, majd galuska vagy más tészta mellé kínáljuk. Tálalásnál finomra vágott metélőhagyma vagy petrezselyem kerülhet a pörköltre.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük