![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Majonézes zöldborsósaláta főtt tojással és sajttal dúsítva: tejföl lágyítja az ízeket
![borsósaláta](https://kep.index.hu/1/0/3939/39394/393949/39394977_3005497_3175409a58d42629c53955409962a15f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Könnyed ebédként, de tartalmas köretként is megállja a helyét az alábbi saláta, amely krémes és ropogós egyszerre.
A saláta, mint műfaj, nagyon sokoldalú, rengetegféleképpen, izgalmas alapanyagokkal bővíthető: az alábbi változat ízekben gazdag, de a puha és a roppanós elemek találkozása is különlegessé teszi.
Az alapja zöldborsó - ez lehet friss és mirelit is -, amelyet lilahagymával, főtt tojással, sajttal és baconnel gazdagíthatsz. Utóbbit semmiképp ne hagyd ki belőle, a ropogós szalonna nagyon jó kontrasztot képez a puha sajttal és tojással, viszont csak akkor keverd a salátába, mikor már tálalod, különben megpuhul a dresszingtől.
Az öntet nagyon egyszerűen készül: majonéz, tejföl, almaecet, cukor és só keveréke, picit édes, kicsit savanykás és nagyon krémes. Hogy összeérjenek az ízek, a kész, bekevert salátát mindenképp tedd a hűtőbe 2-3 órára, csak utána tálald.
Majonézes zöldborsósaláta
![zöldborsósali](https://kep.index.hu/1/0/3939/39394/393949/39394987_23cc5f31d4f9f92e783f224de32ce394_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 40 gramm majonéz
- 40 gramm tejföl
- 0.5 nagy fej lilahagyma
- 1 teáskanál almaborecet
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só, bors
- 450 gramm zöldborsó (mirelit)
- 2 darab tojás
- 100 gramm zsíros sajt (edami, gouda, cheddar)
- 4 szelet bacon
Elkészítés:
Készítsük elő az alapanyagokat: tegyünk fel a gáztűzhelyre két vízzel teli lábast, illetve egy serpenyőt. A serpenyőben süssük ropogósra a bacont, majd tegyük félre. Ha forr a víz, az egyik lábasba tegyük bele a zöldborsót, a másikba a tojást. Előbbit 8, utóbbit 10 percig főzzük. Szűrjük le a borsót, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre. A tojásról öntsük le a forró vizet, öntsük fel hideggel, majd pucoljuk meg.
A bacont aprítsuk össze, a főtt tojást és a sajtot kockázzuk össze. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apró kockákra.
Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, az ecetet, a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze a borsót, tojást, sajtot, hagymát - a bacont még ne keverjük bele, különben megpuhul tálalásig -, majd öntsük nyakon az egészet a dresszinggel. Forgassuk vele egybe, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tálalásnál forgassuk bele a bacont is, majd hidegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!