Könnyű és habos mákfelfújt - Légies desszert liszt nélkül
Cikkek
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Sült paszternák az ünnepi asztalra: fenséges és egyszerű köret
Fenséges, szaftos kacsamell gránátalmával: a bőre ropogós, a húsa puha
Klasszikus házi zserbó: zsírral gyúrva, vastag töltelékkel az igazi
Aranyló karácsonyi húsleves gazdagon: egész csirke fő bele
Válogatás ünnepi sültekből: mutatjuk a 6 legínycsiklandóbb receptet
A felfújt akkor jó, ha csupa levegő, a mák pedig tökéletes alapja egy ilyen desszertnek.
A mák decemberben még bejgli és más kalácsok főszereplője, majd januárban szerepet vált, és könnyű, légies desszert alapanyaga lesz. Ebben a felfújtban a mák egészen másképp jelenik meg, mint a bejglikben és más kalácsok töltelékeként. A sok keményre vert tojáshab levegős, habos és nagyon könnyű állagot ad neki, annyira könnyűt, hogy egyszemélyes adagokban kell készíteni, mert szinte a folyékony állag határáig merészkedik. Ha nincs erre szánt szufléforma kéznél, az sem baj, éppen olyan finom lesz egy hőálló kávésbögrében sütve is.
Ha az alap megvan, sokféle gyümölcs passzolhat hozzá a narancstól a meggyig, de még a szilva is szuper párost alkot vele.
Mákfelfújt
Hozzávalók 6 személyre
- 100 gramm darált mák
- 70 gramm porcukor
- 3 darab tojás
- 70 gramm vaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A mákot elkeverjük a sóval és a cukorral. A vajból egy nagy evőkanálnyit félreteszünk a formák kenéséhez, a többit felolvasztjuk.
Előkészítünk négy szufléformát vagy kisebb bögrét, majd kikenjük vajjal. A hűtőbe tesszük őket.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olvasztott vajjal, a fehérjéket nagyon kemény habbá verjük. A mákot elkeverjük a vajas-tojássárgájás masszával, majd három külön részletben óvatosan hozzáforgatjuk a habot. Az így kapott egyveleget elosztjuk a formákban úgy, hogy mindegyik csak a háromnegyedéig érjen.
Sütőbe tesszük őket, és nyitogatás nélkül sütjük 10 percig, majd egy fakanállal kitámasztva további 10 percig. Ekkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, de csak további 5 perc múlva vesszük ki a felfújtat, nehogy összeessen.
Lekvárral vagy gyümölccsel, esetleg csokoládékrémmel vagy mascarponével tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors