Könnyű és habos mákfelfújt - Légies desszert liszt nélkül

makfelfujt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A felfújt akkor jó, ha csupa levegő, a mák pedig tökéletes alapja egy ilyen desszertnek.

A mák decemberben még bejgli és más kalácsok főszereplője, majd januárban szerepet vált, és könnyű, légies desszert alapanyaga lesz. Ebben a felfújtban a mák egészen másképp jelenik meg, mint a bejglikben és más kalácsok töltelékeként. A sok keményre vert tojáshab levegős, habos és nagyon könnyű állagot ad neki, annyira könnyűt, hogy egyszemélyes adagokban kell készíteni, mert szinte a folyékony állag határáig merészkedik. Ha nincs erre szánt szufléforma kéznél, az sem baj, éppen olyan finom lesz egy hőálló kávésbögrében sütve is.

Ha az alap megvan, sokféle gyümölcs passzolhat hozzá a narancstól a meggyig, de még a szilva is szuper párost alkot vele.

Mákfelfújt

makfelfujt kis

Hozzávalók 6 személyre

  • 100 gramm darált mák
  • 70 gramm porcukor
  • 3 darab tojás
  • 70 gramm vaj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A mákot elkeverjük a sóval és a cukorral. A vajból egy nagy evőkanálnyit félreteszünk a formák kenéséhez, a többit felolvasztjuk.

Előkészítünk négy szufléformát vagy kisebb bögrét, majd kikenjük vajjal. A hűtőbe tesszük őket.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olvasztott vajjal, a fehérjéket nagyon kemény habbá verjük. A mákot elkeverjük a vajas-tojássárgájás masszával, majd három külön részletben óvatosan hozzáforgatjuk a habot. Az így kapott egyveleget elosztjuk a formákban úgy, hogy mindegyik csak a háromnegyedéig érjen. 

Sütőbe tesszük őket, és nyitogatás nélkül sütjük 10 percig, majd egy fakanállal kitámasztva további 10 percig. Ekkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, de csak további 5 perc múlva vesszük ki a felfújtat, nehogy összeessen.

Lekvárral vagy gyümölccsel, esetleg csokoládékrémmel vagy mascarponével tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük