Karácsonyi mákos kalács, avagy babka: vajas, foszlós tészta, rengeteg töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Foszlós, gazdag kalácstészta, rengeteg mák: a csavar szó szerint csak a formában van, de annak nagyon jót tesz.
A babkában nemcsak a rengeteg töltelék és a gazdag, vajas, tojásos, foszlós tészta az elképesztő, hanem a formája is. A kalácsot, miután éppen úgy megformáztuk, ahogyan azt egy bejglivel tennénk, egyszerűen hosszában kettévágjuk és egymásba csavarjuk. Így a tészta- és töltelékrétegek egészen szürreális módon tekeregnek egymás körül és sokkal szaftosabb, töményebben töltelékes élményt nyújt.
Fontos, hogy a máktöltelék is nagyon finom legyen, erre nagy gondot kell fordítani. Éppen ezért én rengeteg lekvárral kevertem ki a mákot, ami nem csak édesíti és krémesíti, de egy savanykás-gyümölcsös csavart is ad neki. A hagyományos babka egy brutális cukorszirupot kap a nyakába, miután megsült, én most megelégedtem egy kis vaníliás tejjel, az is elég sokat dobott az állagán.
Mákos babka kalács
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás
- 1 tasak porélesztő
- 50 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 400 gramm darált mák
- 150 gramm cukor
- 2 deciliter baracklekvár
- 1 deciliter víz
A locsoláshoz
- 1 deciliter tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. A lisztet elkeverjük a tojásokkal és az élesztős, cukros tejjel, míg össze nem áll. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos gyúrás közben három részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a kétszeresére kelni kb. 45 perc alatt.
Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot összeforraljuk a vízzel és elkeverjük a mákkal, majd a lekvárt is hozzáadjuk. Hagyjuk egészen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, két kalács lesz belőlük. A tölteléket is két részre osztjuk.
A tésztákat kinyújtjuk téglalap alakúra és fél centi vasatgságúra, majd megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és hosszában kettévágjuk. Az így kapott féltekercseket egymás köré csavarjuk, és egy tepsibe vagy hosszúkás sütőformába tesszük.
Letakarjuk őket, és további fél órát kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokon, ha felmelegedett, betesszük a kalácsokat. Körülbelül 35-40 perc alatt fognak megsülni - amikor már úgy néz ki, hogy majdnem jók, a tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral és egyenletesen meglocsolgatjuk vele a kalácsokat. További öt percig sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors