Foszlós barackos-túrós csiga: a házi péksütinek nincsen párja
A hihetetlenül puha tésztájú péksüteményt a töltelék teszi fenségessé. A túrós krémbe gyümölcs is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.
Ha szereted a fahéjas és a kakaós csigát, próbáld ki mákkal töltve is, a klasszikus töltelék mindenféle tésztát megkoronáz. Hogy ne kelljen a kelesztéssel, dagasztással bíbelődni, alább egy leveles tésztás változatot olvashatsz.
A töltelék elkészítése is gyerekjáték, a mákot csak össze kell főzni vajjal és cukorral, esetleg egy kevés tejjel. A reszelt citromhéjat sem érdemes kihagyni, picit frissebb lesz tőle az összhatás.
Ha több időd/energiád van, készíthetsz kelt tésztát is, ehhez itt találsz egy kis segítséget.
A cukrot és a vajat tegyük egy kis lábasba, olvasszuk meg őket. Ha elolvadtak, keverjük bele a mákot és a citrom héját, főzzük pár percig. Ha túl száraznak érezzük, mehet hozzá egy kevés tej is. Hagyjuk teljesen kihűlni a tölteléket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük szét rajta a tölteléket, a széleken hagyjunk ki kb. 2 centi helyet. Tekerjük fel a hosszabb oldalától kezdve, majd vágjunk belőle 8-10 szeletet.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le őket a felvert tojással.
Toljuk őket a sütőbe 18-22 percre, mikor aranybarna az aljuk, készen vannak.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu