Egészséges kölesgombóc mákba hempergetve: az alakunknak sem árt

mákosgombicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ami mákos, az nagy kedvencem. Forgatok bele gombócot, porcukrosan tésztára rakom és főzök belőle tölteléket is.

A túrógombóc egy időben nagyüzemben készült nálunk, nem volt olyan mennyiség, ami ne fogyott volna el. Én a kisebbeket szeretem, olyanokat is készítettem, amelyekből aztán tényleg korlátlan mennyiséget meg tudtunk enni. Puhák voltak, szétomlottak a szájban, de nem az alakunknak kedveztek, főleg, ha csak úgy nassolnivalónak készültek. 

Egészséges nassolnivaló

Másfelől meg a nassolás - egészséges keretek között - nagyon jó dolog, nem szabad teljesen megfosztanunk magunkat tőle. A különféle gabonák pedig szuperül helyettesítik akár a túrót is, lassan felszívódó szénhidrátok, ezáltal az alakunknak is jobbat tesznek. A köles például olyan jól helyettesíti a túrót, hogy észre sem lehet venni a különbséget.

A köles - semleges íze miatt - bármivel, édessel vagy akár sóssal is ízesíthető, ráadásul, a bulgurral ellentétben, főzve sokkal puhább textúrája van. Az a szuper ebben a receptben, hogy bögrével is kimérhetjük a hozzávalókat. 

Mákos kölesgombóc

mákos-kölesgombóc recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre köles
  • 3 evőkanál mák (egész)
  • 2 evőkanál édesítő
  • 1.5 bögre tej
  • 1.5 bögre víz
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 deciliter narancslé
  • ízlés szerint lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A kölest jól mossuk meg, tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony fokozaton kezdjük el főzni. A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral. Amikor a víz elfőtt a kölesről,  öntsük rá a tejet, főzzük még néhány percig, majd vegyük le a tűzhelyről. Öntsük hozzá a narancslevet, keverjük össze, és formáljunk belőle tetszőleges nagyságú gombócokat. 

A gombócokat forgassuk meg az édesítőszerrel összekevert mákban. Ízlés szerint szilva- vagy baracklekvárt tehetünk mellé. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük