Puha narancsos-mákos kuglóf – Elegáns édesség kevés munkával

mákos narancsos kuglóf cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepeknek ugyan vége, de az évszaknak még nem, süss elegáns süteményt téli köntösbe bújtatva.

A kuglóf az egyik kedvenc süteményem, mert az asztalon elegánsan mutat, az elkészítése pedig nagyon egyszerű, olyasmi keverem-kavarom tészta, mint a muffin. Az alaptésztát az ízlésed és az alkalom szerint variálhatod, készítheted jó csokisan, de keverhetsz bele gyümölcsöt is, például almát.

Ha a karácsonyra visszaemlékezve elkap az ünnepi hangulat, elevenítsd fel egy mákos sütivel, amelyhez a citrusfélék is illenek, narancs vagy citrom. Ha szintén gyümölcsös-mákos süteményre vágysz, és még egyszerűbb receptet keresel, akkor ez a bögrés mákos lesz a megoldás.

Ha citrusos süteményt készítesz, amelybe a gyümölcs héját is felhasználod, mindig kezeletlent vegyél. Ebbe a kuglófba a narancs héja és leve is belekerül, nem lesz tolakodó, csak illatos és puha lesz tőle a sütemény. 

Mákos-narancsos kuglóf

mákos narancsos kuglóf recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 80 gramm mák (darált)
  • 2 darab tojás
  • 170 gramm cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 milliliter olaj
  • 2 evőkanál joghurt (natúr)
  • 1 darab bionarancs leve és héja
  • 100 milliliter tej
  • a kenéshez vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a mákot. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, és közben lassan öntsük hozzá az olajat, tegyük bele a natúr joghurtot, reszeljük bele a narancshéjat, facsarjuk bele a levét, öntsük hozzá a tejet. A végén keverjük csomómentesre a lisztes keverékkel. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kuglófformát vajazzunk ki, öntsük bele a masszát, és süssük 45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük