Foszlós, vajas spanyol péksüti: vaníliás töltelékkel próbáld ki

1
Nyomtatás
vcscover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A foszlós csiga készülhet simán, de édes és sós töltelékkel is kipróbálhatod. Bármelyik mellett is dönts, a finomság melegen és hidegen is finom.

Minden nemzet büszkélkedhet saját péksüteménnyel, amit imádnak a helyiek és a turisták is, és gyorsan hírét viszik a nagyvilágban. A spanyolok büszkesége a vajas csiga, melyet főleg Mallorcán szeretnek habzsolni.

A kelt tésztás csoda lágy vajjal megkenve készül, töltelékre nincs is szükség, mert így, vajasan is elképesztően finom. Mivel a tésztának jól áll az édes és a sós íz, ezért rengetegféle töltelékkel árulják. Az édes verziók közül a vaníliás a nagy favorit, amely házi vaníliás krémmel megtöltve a legfinomabb.

Mallorcai vajas csiga

vcsct2

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 20 dkg lágy vaj
  • porcukor a szóráshoz

Töltelék lehetőségek:

  • házi vaníliás puding
  • mazsola ízlés szerint
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe vájjunk mélyedést.

A mélyedésbe szórjuk bele a cukrot, és öntsük rá a langyos tejet és az élesztőt, majd konyharuhával letakarva 5-8 percig hagyjuk állni.

A pihentetés után adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet.)

A tésztát konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki 50x50 cm-es vékony négyzetre, majd a lágy vajat kenjük szét a tésztán. Ezután a tésztát tekerjük fel, majd újra nyújtsuk ki. A tésztát megszórhatjuk vaníliás cukorral vagy mazsolával, vagy kenjük meg vaníliás pudinggal.

A megtöltött tésztát óvatosan tekerjük fel, vigyázva, hogy a töltelék ne folyjon ki.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a tésztakígyót tegyük rá kör alakba, úgy kell kinéznie, mint egy óriási csigának.

A tésztát takarjuk le, kelesszük 30 percig, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig.

A kész csigát porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon