Isteni, málnás piskótatekercs édes krémmel: légies a tészta

malnas-piskota
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokkal mutatósabb ez a piskótatekercs, mint amennyire bonyolult, bátran állj neki az elkészítésének, a tészta és a krém összeállítása sem nehéz.

Piskótát sütni nem nagy ördöngösség, ha tudod a csínját-bínját, ha pedig már megbarátkoztál az alaprecepttel, készíthetsz belőle mutatós tekercset is. Hogy a tészta levegős és pihe-puha legyen, stabil tojáshabra lesz szükséged: ha egy csipet sót keversz a fehérjéhez, könnyebb lesz felverni. Hogy biztos ne essen össze a sütőben, egy kevés sütőport is forgathatsz a piskóta masszájába. 

A töltelék igen változatos lehet: használhatsz sima lekvárt vagy dzsemet is, de nyáron, mikor ilyen sok édes gyümölcsnek van szezonja, frissel érdemes dolgozni. Ebben a változatban a málnaszemek egy mascarponés-tejszínes krémbe kerülnek, és hogy ne legyen száraz a tészta sem, még málnaszósszal is lekentük pluszban. 

Ezzel a mennyei recepttel a Bite It Quick oldalán találkoztam, ezt a szuper gasztroblogot szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a finom sütiket. 

Málnás piskótatekercs

malnas-piskota2

Hozzávalók 12 szelethez

Piskóta:

  • 4 db tojás
  • 1 csipet
  • 80 g cukor
  • 30 g vaj
  • 90 g liszt
  • 20 g keményítő
  • 0.5 tk sütőpor

Málnaszósz:

  • 200 g málna
  • 2 ek cukor
  • 1 ek citromlé

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 100 g málna
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 40x25 centis tepsit.

A lisztet, a keményítőt és a sütőport szitáljuk egy tálba.

A tojásokat válasszuk szét: a fehérjét a cukor felével és egy csipet sóval verjük kemény habbá. 

Egy másik tálban a tojássárgákat verjük habosra a maradék cukorral és a vaníliakivonattal. Keverjük bele az olvasztott, majd kihűlt vajat is. Keverjük bele a száraz hozzávalókat, majd amikor csomómentes a massza, forgassuk bele a tojáshabot is. 

Oszlassuk el a tésztát az előkészített tepsiben, majd toljuk a sütőbe 9-10 percre.

Egy tiszta konyharuhára szórjunk porcukrot, majd borítsuk rá a tésztát. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rövidebb oldalától kezdve.

A szószhoz a málnát, a cukrot és a citromlevet melegítsük össze. Amikor a cukor elolvadt és a málna összeesett, kb. 10 perc után húzzuk le a tűzről. Szűrjük át egy szitán, majd hűtsük ki teljesen.

A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban a mascarponét és a porcukrot keverjük habosra, majd a végén forgassuk össze a tejszínhabbal.

Tekerjük ki a kihűlt tésztát, majd kenjük le a málnaszósszal. Kenjük a tetejére a krémet, majd szórjuk rá a friss, szükség szerint összedarabolt málnát. Tekerjük újra fel, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük