Egészben sült tepsis röszti: így készítik Svájcban a híres fogást
A rösztit eredetileg egészben, tepsiben sütik meg. Ha marad belőle másnapra, azt utólag, serpenyőben piríthatod ropogósra.
A nagymamák a takarékosság mesterei, mindig van a tarsolyukban valamilyen egyszerű finomság, amely nem terheli meg a pénztárcát.
A régi időkben a burgonya a szegényes konyha alappillére volt. Rengetegféle ötletes ételt készítettek belőle a mamák, melengető levest, tartalmas paprikás krumplit vagy tésztát, és még a desszertkészítésnél is bizalmat szavaztak a zöldségnek.
A krumplis pogácsa mellett sok családban nagy kedvencnek számított a krumplis fánk, melyet mindenki örömmel majszolt magában. Ha pedig lapult a kamra polcán házi lekvár, az is került mellé, de akár tartalmas pörköltekhez is illik köretként.
A burgonyát héjában, bő vízben főzzük puhára. Az elkészült krumplit még melegen pucoljuk meg és törjük simára, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá az élesztőt, tojást, tejfölt, krumplit és sót, gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.
Az olajat hevítsük fel, majd olajos kéz vagy kanál segítségével szaggassuk az olajba a fánkot, és süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu