Legényfogó leves a mama receptes füzetéből: tejfölös habarással az igazi

9
Nyomtatás
Mamaféle legényfogó leves cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Finom, kiadós, magyaros leves, mely picit pikáns a mustárnak köszönhetően. Ebből a levesből érdemes nagyobb adagot készíteni.

A legényfogó leves igazi régi kedvenc, mely háztartásonként máshogy készül. Sokan tárkonnyal fűszerezik, én azonban pikánsabban szeretem, amit a mustárral érek el. Persze nem mindegy, hogy milyen mustár megy a levesbe, fontos, hogy dijoni legyen.

Mi kerüljön még bele?

A legényfogó leves eredetileg borjúhússal készül, ám csirkével vált ismertté. A konyhában nincsenek szabályok, tégy a fazékba, amit csak szeretnél. Csirke helyett disznócombot is kockázhatsz a hagymára, zöldborsó helyett pedig zöldbabbal is kipróbálhatod. A gombával is lehet játszani, én csiperkét használtam, de érdemes mixelni, lehet a fele laska is.

Mamaféle legényfogó leves

Mamaféle legényfogó leves ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 40 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg csirkemell
  • 200 g zöldborsó
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát és a fehérrépát mossuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.

A gombát tisztítsuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután a tetszés szerint kockákra vágott húst is keverjük hozzá, és gyakran kevergetve pirítsuk addig, amíg a hús színt kap (8-12 perc).

Amikor a hús színt kapott, a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó) és a gombát is keverjük hozzá. Ezután forgassuk egybe a fűszerpaprikával, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, kb. 2 literrel.

A levest fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel.

A tejfölt keverjük csomómentesre a mustárral és a liszttel együtt, közben a leves forró főzővizéből is adjunk hozzá (1-2 merőkanálnyit). Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhultak, akkor adjuk a leveshez a tejfölös keveréket, és rottyanásig főzzük.

Tálalásnál finomra aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk a levest.

Fotók: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon