Házi mustár egyszerű hozzávalókból, adalékanyagok nélkül

Hazi-mustar-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi mustár elkészítése sokkal könnyebb, mint gondolnád: egyszerű alapanyagok alkotják, és finomabb, mint a bolti.

A házi mustár készítése nagyon egyszerű, kevesebb, mint egy óra alatt összedobhatsz egy jó nagy adagot. A mustárkészítésben használt elterjedtebb áztatásos módszerrel ellentétben ez a recept hőkezeléssel készül. Így bár valamivel tovább tart összeállítani a pikáns krémet, a végeredmény sokkal ízgazdagabb és mustárosabb lesz.

A mustármag kiválasztásánál tartsd szem előtt a következőket: a világosabb szemek enyhébb ízű mustárt eredményeznek, míg a sötétebbek aromásabbat és csípősebbet. Ha csak sötét színű szemeket tudsz beszerezni, de nem kedveled az erőteljesebb ízeket, akkor egyszerűen csak főzd tovább őket 10-15 perccel. Ha pedig nem áll rendelkezésedre jó minőségű robotgép a magok porrá őrléséhez, és mozsárral sem szeretnél dolgozni, akkor használj porított mustármagot.

A megadott mennyiségből egy bögrényi mustárra számíthatsz.

Házi mustár

Hazi-mustar

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 150 g sárga mustármag
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk kurkuma
  • 0.25 tk pirospaprika
  • 0.25 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 csipet vöröshagyma-granulátum
  • 350 ml víz
  • 1 ek méz
  • 60 ml almaecet
Recept idők

Elkészítés:

Őröljük finom porrá a mustármagot, majd keverjük hozzá a fűszereket. Tegyük őket egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a vizet és a mézet, és alacsony hőfokon főzzük a keveréket 45 percig.

Adjuk hozzá az almaecetet, és főzzük további 5-10 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Öntsük egy sterilizált befőttesüvegbe, és tegyük hűtőbe legalább 24 órára, hogy összeálljanak az ízek.

Hűtőben tárolva 3 hónapig fogyasztható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük