Sűrű, újévi lencsefőzelék a nagyi receptje szerint: laktató és finom

lfcover2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki lencsét eszik, annak a babona szerint gazdag lesz az új év, ezért sok családban kihagyhatatlan a belőle készült főzelék.

A lencsefőzelék szerény étel, melyet többféle változatban is érdemes kipróbálni. A babérlevél és a fokhagyma remek ízt adnak a hüvelyesnek, de érdemes hagymával, mustárral vagy füstölt hús levében főzve is letesztelni.

Hogy gyorsabban elkészüljön, a lencsét főzés előtt áztasd vízbe egy éjszakára, úgy könnyebben megpuhul és a puffasztó hatásából is veszít a hüvelyes.

Mamaféle lencsefőzelék

lfct

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 g lencse
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét mossuk meg, majd áztassuk egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi.

Másnap mossuk át a lencsét, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. A lencsét fűszerezzük sóval és borssal, és a babérlevelet is adjuk hozzá. Amikor a lencse megpuhult (körülbelül 40-45 perc), rántsuk be.

A rántáshoz a reszelt fokhagymát kevés olajon pirítsuk 1 percig, majd keverjük hozzá a lisztet. Utána a pirospaprikát is adjuk hozzá, majd öntsünk rá a lencse főzővizéből, és keverjük csomómentesre. Ezután adjuk a lencséhez, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.

A lencsefőzeléket kínáljuk sült virslivel, kolbásszal vagy sült sertéshússal. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük