
Sűrű, újévi lencsefőzelék a nagyi receptje szerint: laktató és finom

Aki lencsét eszik, annak a babona szerint gazdag lesz az új év, ezért sok családban kihagyhatatlan a belőle készült főzelék.
A lencsefőzelék szerény étel, melyet többféle változatban is érdemes kipróbálni. A babérlevél és a fokhagyma remek ízt adnak a hüvelyesnek, de érdemes hagymával, mustárral vagy füstölt hús levében főzve is letesztelni.
Hogy gyorsabban elkészüljön, a lencsét főzés előtt áztasd vízbe egy éjszakára, úgy könnyebben megpuhul és a puffasztó hatásából is veszít a hüvelyes.
Mamaféle lencsefőzelék

Hozzávalók 6 személyre
- 500 g lencse
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét mossuk meg, majd áztassuk egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi.
Másnap mossuk át a lencsét, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. A lencsét fűszerezzük sóval és borssal, és a babérlevelet is adjuk hozzá. Amikor a lencse megpuhult (körülbelül 40-45 perc), rántsuk be.
A rántáshoz a reszelt fokhagymát kevés olajon pirítsuk 1 percig, majd keverjük hozzá a lisztet. Utána a pirospaprikát is adjuk hozzá, majd öntsünk rá a lencse főzővizéből, és keverjük csomómentesre. Ezután adjuk a lencséhez, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik.
A lencsefőzeléket kínáljuk sült virslivel, kolbásszal vagy sült sertéshússal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!