Kiadós, szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint: házi krumpligombóccal kínáld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kiváló alapanyagok, sok hagyma és az idő a lelke a jó marhapörköltnek, alacsony hőfokon órákig is készülhet.
Nincs két egyforma recept, ahogy két egyforma szakács sem létezik, a konyhában mindenki másképp mozog. De nincs is ezzel semmi baj, a főzés jó dolog, az evés még jobb, ne félj megvalósítani az elképzeléseidet, saját ízlésedre szabni az ételeket.
A pörkölt hozzátartozik a magyar gasztronómiához, sokfajta húsból, de zöldségből is készülhet. A húsos pörköltek közül a marha nagy kedvenc, különösen finom bográcsban készítve, vörösborral, de nem kell feltétlen a szabadban egy hatalmas kondér felett ügyeskedned, egyszerűbben is készülhet a régi kedvenc.
A jó pörköltnek több titka is van. Akkor jó, ha sűrű a szaftja, a hús vajpuha, és persze a fűszerezés is sokat számít. Marha esetében lábszárból érdemes a pörköltet készíteni, de lapockából, nyakból és pofahúsból is összedobhatod. A marhapörkölt sokféleképpen készülhet, indulhat a menet pörköltalappal, de a hús körbepirításával is kezdhetsz. Használhatsz vörösbort, de nélküle is készülhet, amit viszont nem érdemes kihagyni, az a majoránna, kiemeli a marhahús zamatát.
Mamaféle marhapörkölt
Hozzávalók 4 személyre
Pörkölt:
- 80 dkg marhalábszár
- kevés olaj vagy zsír
- 5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál majoránna
- 1 darab erős paprika
- 1 darab paradicsom
Krumpligombóc:
- 1 kg krumpli
- só ízlés szerint
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab tojás
- liszt szükség szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
Pörkölt:
A húst kockázzuk egyforma méretűre.
Az olajat vagy zsírt forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük, míg üveges lesz, utána a reszelt fokhagymát és a húst is adjuk hozzá.
A húst pirítsuk fehéredésig, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, a vizet (1 bögre) és a fűszereket, félig lefedve, gyakran kevergetve, alacsony lángon főzzük 1 órát.
A finomra vágott hegyes erős paprikát és paradicsomot 1 óra elteltével forgassuk a pörkölthöz, az elfőtt vizet pótoljuk (egy vagy fél bögre, szükség szerint), és főzzük még 1 órát.
Amikor a hús puha lesz, de a szaft még nem sűrű, akkor vegyük feljebb a lángot, és főzzük sűrűre a pörköltet.
A kész pörköltet kínáljuk tésztával, kenyérrel vagy krumpligombóccal, és a savanyút se felejtsük el mellőle.
Krumpligombóc
A megpucolt krumplit vágjuk egyforma kockákra, bő, sós vízben főzzük puhára.
Miután a krumpli megpuhult, szűrjük le, még melegen törjük össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a vajat és tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást és a lisztet, kezdjünk el tésztát gyúrni. A lisztet mindig kis adagokban adjuk a krumplihoz, annyit, amennyit felvesz.
A begyúrt, könnyen kezelhető tésztából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.
A gombócokat dobjuk sós, enyhén olajos vízbe, és főzzük addig, míg feljönnek a felszínre. Amikor a gombócok a felszínre úsztak, várjunk még 2-3 percet, utána szedjük ki, majd kínáljuk a pörkölt mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors