Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
A legtöbb nemzet büszkélkedik saját húsgombócrecepttel, példának okáért a magyar konyha is. A magyaros, paradicsomos húsgombóc egyszerűen összeállítható, az ízére pedig senkinek nem lehet egy rossz szava sem.
A paradicsomos szósz ízesítésével érdemes játszani, ha elrugaszkodnál a mamaféle recepttől. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá bazsalikomot vagy oregánót, mindkét fűszer remekül illik a mártáshoz, de ennyivel nem ér véget a lehetőségek sora! A különlegesebb hatás kedvéért 2-3 dl főzőtejszínt is adhatsz hozzá, így még krémesebb és gazdagabb lesz.
A paradicsomos húsgombóc mellé kínálj kenyeret vagy főtt burgonyát!
Húsgombóc:
A darált húst mérjük keverőtálba, és adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, köményt, fűszerpaprikát, rizst és a tojást. Az alapanyagokat alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti gombócokat.
Egy nagy lábasba tegyünk vizet, és forraljuk fel, majd dobjuk bele a gombócokat, a lángot csökkentsük közepesre, és 25-30 perc alatt főzzük készre. Ezután a gombócokat szedjük ki egy tányérra.
Paradicsomszósz:
A hagymát vágjuk finomra, majd egy magasabb falú edényben, kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre, majd apránként öntsük hozzá a paradicsomlevet és a vizet. A mártást ízesítsük sóval, borssal és cukorral. A mártást főzzük rottyanásig, majd tegyük bele a gombócokat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu