
Régi magyar ételek kvíze: mi nem hiányozhat a dödölléből?
Tudod, mi a puliszka alapja, vagy mi az a görhe? 10 kérdést szedtünk össze a régi magyar ételekről, amivel felmérheted a tudásodat!
A konyha a főzni, enni, na meg a kísérletezni szeretők kedvenc helye. A legtöbb konyhatündér kedveli az új recepteket, és persze a régi, hagyományos ízeket is életben tartja. Én is így vagyok ezzel: a minap a régi családi receptes füzetben leltem a csíki pecsenyére, amit eredetileg sertéshúsból készített a mama, én azonban most csirkével próbáltam ki. Így is nagyon finom lett, és akár pulykahússal is működik a recept.
A bőséges és ízletes fogás mellé sok mindent kínálhatsz, ilyen a sült krumpli, rizs, tészta, vagy akár kenyérrel is tunkolhatod. A receptbe más újítás is csempészhető, friss petrezselyemmel vagy majoránnával is feldobható. A csípősebb ízek kedvelői hegyes erős paprikát is kockázhatnak az ételbe.
A húst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockázzuk fel. A megtisztított gombát szintén tetszés szerint vágjuk fel.
A szalonnát és a sonkát is tetszés szerint vágjuk fel, a megtisztított hagymát vágjuk finomra.
Vegyünk elő egy magas falú edényt, majd kevés olajon pirítsuk le a szalonnát. Ezután forgassuk hozzá a hagymát, és dinszteljük üvegesre, majd a fokhagymát és a húst is adjuk hozzá. A húst fűszerezzük sóval és borssal, és pirítsuk 10-15 percig, közben gyakran kevergessük.
Ezután adjuk hozzá a gombát, és újabb 10-15 percig pirítsuk, majd keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, vizet, borsót és az előkészített sonkát.
Az ételt további 10-15 percig főzzük, közben keverjük át. Ha nem elég szaftos, öntsünk hozzá még szükség szerint vizet. A fogás akkor jó, ha a hús vajpuha, a szaftja pedig sűrű.
Az elkészült csíki aprópecsenyét sült krumplival vagy rizzsel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu