Retró menü a tányéron: a csíki aprópecsenye szaftos és ízletes

7
Nyomtatás
Csíki aprópecsenye cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szaftos fogás eredetileg sertéshúsból készül, de csirkével is érdemes kipróbálni a nagyi receptjét. A végeredmény fantasztikus!

A konyha a főzni, enni, na meg a kísérletezni szeretők kedvenc helye. A legtöbb konyhatündér kedveli az új recepteket, és persze a régi, hagyományos ízeket is életben tartja. Én is így vagyok ezzel: a minap a régi családi receptes füzetben leltem a csíki pecsenyére, amit eredetileg sertéshúsból készített a mama, én azonban most csirkével próbáltam ki. Így is nagyon finom lett, és akár pulykahússal is működik a recept.

A bőséges és ízletes fogás mellé sok mindent kínálhatsz, ilyen a sült krumpli, rizs, tészta, vagy akár kenyérrel is tunkolhatod. A receptbe más újítás is csempészhető, friss petrezselyemmel vagy majoránnával is feldobható. A csípősebb ízek kedvelői hegyes erős paprikát is kockázhatnak az ételbe.

Csíki aprópecsenye

Csíki aprópecsenye ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 70 dkg csirkemell
  • 40 dkg gomba
  • 10 dkg szalonna
  • 10 dkg sonka
  • 2 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 4 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1.5 dl víz
  • 15 dkg borsó
Recept idők

Elkészítés:

A húst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockázzuk fel. A megtisztított gombát szintén tetszés szerint vágjuk fel.

A szalonnát és a sonkát is tetszés szerint vágjuk fel, a megtisztított hagymát vágjuk finomra.

Vegyünk elő egy magas falú edényt, majd kevés olajon pirítsuk le a szalonnát. Ezután forgassuk hozzá a hagymát, és dinszteljük üvegesre, majd a fokhagymát és a húst is adjuk hozzá. A húst fűszerezzük sóval és borssal, és pirítsuk 10-15 percig, közben gyakran kevergessük.

Ezután adjuk hozzá a gombát, és újabb 10-15 percig pirítsuk, majd keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, vizet, borsót és az előkészített sonkát.

Az ételt további 10-15 percig főzzük, közben keverjük át. Ha nem elég szaftos, öntsünk hozzá még szükség szerint vizet. A fogás akkor jó, ha a hús vajpuha, a szaftja pedig sűrű.

Az elkészült csíki aprópecsenyét sült krumplival vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon