A húsgombóc mindenféle stílusban remek választás. Szeretjük magyarosan, bakonyi húsgolyó formájában, vagy a svédek híres barna mártásos verziója is bármikor jöhet. Ha pedig a gyerekeket kérdeznénk, ők biztosan, hogy paradicsommártásban kérnék, olaszosan.
A paradicsomos húsgombóc körül örök vita tárgya, hogy olasz vagy nem olasz eredetű étel. Olaszországban nem hagyományos, de az Államokban élő olaszok gyakran készítik, nekik köszönhetően lett igazán ismert ez az ízletes fogás, melyet tésztával vagy kenyérrel szoktak falatozni.
Így lesz még finomabb!
A húsgombócokat kevés olajon, serpenyőben érdemes körbepirítani, mielőtt a szószba kerülnek, így finomabbak, és a formájukat is jobban megőrzik. A mártásban a bazsalikom kellemes aromája érezteti magát, ha azonban a pikáns ízeket szereted, akkor kevés chilipehely vagy valamilyen csípősebb paprika is kerülhet a szószba. Az elkészült fogás tetejére kötelező a reszelt sajt: ha szeretnéd, sütőbe is tolhatod még így, szépen összeérnek az ízek. Ha így teszel, hőálló edénnyel dolgozz.
Hozzávalók
4 személyre
Gombóc:
- 120
g
zsemlemorzsa
- 60
ml
tej
- 500
g
darált hús (csirke, pulyka, marha vagy sertés)
- só és bors ízlés szerint
- 100
g
reszelt parmezán
- 2
gerezd
reszelt fokhagyma
- 1
darab
tojás
- 1
csokor
finomra aprított petrezselyem (opcionális)
- 1
fej
vöröshagyma
- kevés olaj
- 600
g
paradicsompassata
- 1
dl
víz
- 4
levél
bazsalikom
Tálalás:
- reszelt sajt ízlés szerint
- Elkészítési idő: 45 perc
- Előkészítési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 20 perc
Elkészítés:
A zsemlemorzsát szórjuk keverőtálba, majd keverjük hozzá a tejet, ezután a darált húst, sót, borsot, reszelt parmezánt, reszelt fokhagymát, tojást és a finomra aprított petrezselymet is.
Az alaposan összekevert masszából formázzunk tetszés szerinti húsgolyókat, majd tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a paradicsompassatát és a vizet (kicsivel több is lehet a receptben írt mennyiségnél). Ezután helyezzük bele a húsgolyókat, és főzzük 30-35 percig, közben fűszerezzük a mártást sóval, borssal és bazsalikommal. (Ha főzés során szükséges, kevés vizet még hozzá lehet önteni.)
Az elkészült húsgolyók tetejére szórjunk sajtot, és kínáljuk kenyérrel vagy tésztával.