Szaftos, olasz paradicsomos húsgombóc: tészta mellé, de szendvicsbe is tökéletes

Nyomtatás
Olasz paradicsomos húsgombóc cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsgombóc pompás fogás, mely bazsalikomos paradicsommártásban főzve lesz igazán finom, és persze a reszelt sajt sem hiányozhat a tetejéről.

A húsgombóc mindenféle stílusban remek választás. Szeretjük magyarosan, bakonyi húsgolyó formájában, vagy a svédek híres barna mártásos verziója is bármikor jöhet. Ha pedig a gyerekeket kérdeznénk, ők biztosan, hogy paradicsommártásban kérnék, olaszosan.

A paradicsomos húsgombóc körül örök vita tárgya, hogy olasz vagy nem olasz eredetű étel. Olaszországban nem hagyományos, de az Államokban élő olaszok gyakran készítik, nekik köszönhetően lett igazán ismert ez az ízletes fogás, melyet tésztával vagy kenyérrel szoktak falatozni.

Így lesz még finomabb!

A húsgombócokat kevés olajon, serpenyőben érdemes körbepirítani, mielőtt a szószba kerülnek, így finomabbak, és a formájukat is jobban megőrzik. A mártásban a bazsalikom kellemes aromája érezteti magát, ha azonban a pikáns ízeket szereted, akkor kevés chilipehely vagy valamilyen csípősebb paprika is kerülhet a szószba. Az elkészült fogás tetejére kötelező a reszelt sajt: ha szeretnéd, sütőbe is tolhatod még így, szépen összeérnek az ízek. Ha így teszel, hőálló edénnyel dolgozz.

Olasz paradicsomos húsgombóc

Olasz paradicsomos húsgombóc ct

Hozzávalók 4 személyre

Gombóc:

  • 120 g zsemlemorzsa
  • 60 ml tej
  • 500 g darált hús (csirke, pulyka, marha vagy sertés)
  • só és bors ízlés szerint
  • 100 g reszelt parmezán
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 csokor finomra aprított petrezselyem (opcionális)
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 600 g paradicsompassata
  • 1 dl víz
  • 4 levél bazsalikom

Tálalás:

  • reszelt sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlemorzsát szórjuk keverőtálba, majd keverjük hozzá a tejet, ezután a darált húst, sót, borsot, reszelt parmezánt, reszelt fokhagymát, tojást és a finomra aprított petrezselymet is.

Az alaposan összekevert masszából formázzunk tetszés szerinti húsgolyókat, majd tegyük a hűtőbe 15-20 percre.

A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a paradicsompassatát és a vizet (kicsivel több is lehet a receptben írt mennyiségnél). Ezután helyezzük bele a húsgolyókat, és főzzük 30-35 percig, közben fűszerezzük a mártást sóval, borssal és bazsalikommal. (Ha főzés során szükséges, kevés vizet még hozzá lehet önteni.)

Az elkészült húsgolyók tetejére szórjunk sajtot, és kínáljuk kenyérrel vagy tésztával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon