Isteni finom kókuszos fánk: a mandazi a kókuszitaltól nagyon lágy lesz

mfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mandazi olajban sült kelt tészta, a nyugat-afrikai országokban nagyon népszerű.

Magyarországon a csöröge és a szalagos a legkedveltebb fánkok, Amerikában a lyukas közepű, színes, édes mázzal bevont pampuskát szeretik a legjobban, de bőven akad még fánkválaszték a világban, amit érdemes felfedezni, ilyen a mandazi is.

Az afrikai fánkot a legtöbbször háromszögformában szokták tálalni, néha édes tölteléket is kap, a leggyakrabban azonban üresen készítik porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva. A fánk lágy textúrájáról a kókuszital, a különleges zamatról pedig a fahéj és a kardamom gondoskodik. A mandazi tésztája bármennyire is lágy, másnapra már nem lesz az, hamar megkeményedik, ezért frissen, melegen ajánlott a fogyasztása.

Mandazi afrikai fánk

mfct

Hozzávalók 38 darabhoz

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 deciliter kókuszital
  • 1 deciliter víz
  • 4 dekagramm élesztő (friss)
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez
  • liszt a nyújtáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a kardamomot.

A kókuszitalt és a vizet keverjük össze, majd melegítsük langyosra, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is keverjük bele.

Amikor az élesztő felfutott, keverjük hozzá a tojást, majd adjuk a lisztes keverékhez a 2 evőkanál olajjal együtt, sima, lágy tésztát dagasszunk belőle. A kész tésztát fedjük le és meleg helyen kelesszük a duplájára (1-2 óra).

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk körülbelül 1 centiméter vastag, 30x40 centiméteres téglalappá. A tésztát vágjuk 8x8 centiméteres négyzetekre, azokat pedig daraboljuk háromszögekre. A fánkokat letakarva 20 percig pihentessük, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára. A kész fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük