
Isteni finom kókuszos fánk: a mandazi a kókuszitaltól nagyon lágy lesz

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
A mandazi olajban sült kelt tészta, a nyugat-afrikai országokban nagyon népszerű.
Magyarországon a csöröge és a szalagos a legkedveltebb fánkok, Amerikában a lyukas közepű, színes, édes mázzal bevont pampuskát szeretik a legjobban, de bőven akad még fánkválaszték a világban, amit érdemes felfedezni, ilyen a mandazi is.
Az afrikai fánkot a legtöbbször háromszögformában szokták tálalni, néha édes tölteléket is kap, a leggyakrabban azonban üresen készítik porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva. A fánk lágy textúrájáról a kókuszital, a különleges zamatról pedig a fahéj és a kardamom gondoskodik. A mandazi tésztája bármennyire is lágy, másnapra már nem lesz az, hamar megkeményedik, ezért frissen, melegen ajánlott a fogyasztása.
Mandazi afrikai fánk

Hozzávalók 38 darabhoz
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 késhegynyi kardamom
- 1 evőkanál cukor
- 1 deciliter kókuszital
- 1 deciliter víz
- 4 dekagramm élesztő (friss)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- olaj a sütéshez
- liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a kardamomot.
A kókuszitalt és a vizet keverjük össze, majd melegítsük langyosra, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is keverjük bele.
Amikor az élesztő felfutott, keverjük hozzá a tojást, majd adjuk a lisztes keverékhez a 2 evőkanál olajjal együtt, sima, lágy tésztát dagasszunk belőle. A kész tésztát fedjük le és meleg helyen kelesszük a duplájára (1-2 óra).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk körülbelül 1 centiméter vastag, 30x40 centiméteres téglalappá. A tésztát vágjuk 8x8 centiméteres négyzetekre, azokat pedig daraboljuk háromszögekre. A fánkokat letakarva 20 percig pihentessük, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára. A kész fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images