![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni finom kókuszos fánk: a mandazi a kókuszitaltól nagyon lágy lesz
![mfcover](https://kep.index.hu/1/0/3471/34712/347129/34712923_2657275_533baeb7c4b9b6514241f37e7d39f52c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A mandazi olajban sült kelt tészta, a nyugat-afrikai országokban nagyon népszerű.
Magyarországon a csöröge és a szalagos a legkedveltebb fánkok, Amerikában a lyukas közepű, színes, édes mázzal bevont pampuskát szeretik a legjobban, de bőven akad még fánkválaszték a világban, amit érdemes felfedezni, ilyen a mandazi is.
Az afrikai fánkot a legtöbbször háromszögformában szokták tálalni, néha édes tölteléket is kap, a leggyakrabban azonban üresen készítik porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva. A fánk lágy textúrájáról a kókuszital, a különleges zamatról pedig a fahéj és a kardamom gondoskodik. A mandazi tésztája bármennyire is lágy, másnapra már nem lesz az, hamar megkeményedik, ezért frissen, melegen ajánlott a fogyasztása.
Mandazi afrikai fánk
![mfct](https://kep.index.hu/1/0/3471/34712/347129/34712973_97e36c121c1ce6336f867d4eac836436_wm.jpg)
Hozzávalók 38 darabhoz
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 késhegynyi kardamom
- 1 evőkanál cukor
- 1 deciliter kókuszital
- 1 deciliter víz
- 4 dekagramm élesztő (friss)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- olaj a sütéshez
- liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a kardamomot.
A kókuszitalt és a vizet keverjük össze, majd melegítsük langyosra, utána morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is keverjük bele.
Amikor az élesztő felfutott, keverjük hozzá a tojást, majd adjuk a lisztes keverékhez a 2 evőkanál olajjal együtt, sima, lágy tésztát dagasszunk belőle. A kész tésztát fedjük le és meleg helyen kelesszük a duplájára (1-2 óra).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk körülbelül 1 centiméter vastag, 30x40 centiméteres téglalappá. A tésztát vágjuk 8x8 centiméteres négyzetekre, azokat pedig daraboljuk háromszögekre. A fánkokat letakarva 20 percig pihentessük, majd forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára. A kész fánkokat porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!