Mexikói saláta sült marhahússzeletekkel: olyan laktató, mint egy főétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Friss, pikáns, picit csípős és mindeközben nagyon-nagyon izgalmas ez a saláta, amely bár sok alapanyagból áll, összességében egyszerű.
Bár négy elemből áll ez a saláta, nagyon egyszerű az elkészítése és az alapanyagok listája sem túl bonyolult. Igaz, a marhahátszín nem olcsó mulatság, de mivel salátával és tortillával egészül ki, nem kell belőle sok, pár szelet is elég egy-egy adaghoz.
A saláta a chilitől, az avokádótól és a koriandertől friss és pikáns, de nagyon sokat dob az összhatáson a grillezett kukorica és a tejfölös, fokhagymás öntet is. A vörösbabot csak opcionálisnak írtam a receptbe, mert szerintem anélkül is nagyon laktató és összetett a végeredmény, de ha ebédnek szánjuk, ne sajnáljuk belőle.
Mexikói saláta marhahússal
Hozzávalók 4 személyre
Saláta
- 120 gramm római saláta
- 100 gramm cheddar sajt
- 100 gramm koktélparadicsom
- 1 darab chili
- 1 darab avokádó
- 1 marék koriander
- 400 gramm vörösbab (opcionális)
- 1 darab zöldhagyma
Dresszing
- 125 milliliter tejföl
- 2 evőkanál aioli
- 2 evőkanál víz
- 1.5 teáskanál mustár
- 0.25 teáskanál füstölt paprika
Steak és kukorica
- 2 cső kukorica
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 teáskanál só
- bors
- 500 gramm marhahátszín
Tálaláshoz
- 4 darab tortillalap
Elkészítés:
A salátát vágjuk apró darabokra, a paradicsomot félbe, a chilit és a hagymát karikákra, az avokádót kockákra, a koriandert aprítsuk össze. Ha használunk babot, szűrjük le, mossuk át, csöpögtessük le. Keverjük össze az alapanyagokat.
A dresszinghez alaposan keverjük össze az alapanyagokat, a legjobb, ha házi készítésű aiolit használunk hozzá. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kukoricacsöveket tegyük a mikróba 4 percre. Míg a mikróban vannak, keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel, majd dörzsöljük bele a fűszeres olajat a húsba.
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt vagy grillsütőt, tegyük bele a húst, mindkét oldalát 3-3 percig süssük, vagy amíg a mi ízlésünknek megfelelő nem lesz. Tegyük a húst egy deszkára, majd takarjuk le fóliával.
Tegyük a kukoricát a serpenyőbe, közepes lángon pirítsuk pár percig, közben folyamatosan forgassuk. Mikor megpirult, vegyük ki a serpenyőből, állítsuk fel őket (valami hőállóval fogjuk meg a végüket), majd egy éles kés segítségével vágjuk le róluk a kukoricaszemeket. A húst vágjuk szeletekre.
Készítsük elő a tortillalapokat, kanalazzuk a közepükre a salátát, szórjuk rá a kukoricát, tegyük rá a hússzeleteket. Öntsünk rá ízlés szerint a dresszingből, a tetejét pedig szórjuk meg reszelt cheddar sajttal.
Fotó: Getty Images