Mennyei márványos kuglóf: kevert tésztás süteményt mutatunk

3
Nyomtatás
marvanyos-kuglof
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A varázslatos kuglóf a különleges mintázatának köszönheti a nevét. Lágyan fonódik össze benne az omlós és puha, kétféle színű tészta, amely klasszikus kuglófsütő formában ölt végül testet.

A márványos kuglófot először édesanyám készítette nekem, de a nagymamám is nagy szakértője volt. A kevert tésztás sütik legvonzóbb oldala, hogy viszonylag nehéz elrontani őket, hiszen csak a megfelelő arányokat kell eltalálni, aztán már mehet is az egész a sütőbe. 

Ennek a kuglófnak a receptjét nagymamám könyvében találtam, így garantáltan hagyományos, ízekben gazdag sütemény sül majd belőle a kuglófformában. 

Márványos kuglóf

marvanyos-kuglof

Hozzávalók 12 szelethez

  • 3 db tojás
  • 1 csipet
  • 24 dkg búzaliszt
  • 1 dkg sütőpor
  • 24 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • 1.5 dl tej
  • 1.5 dkg kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tálaláshoz:

  • 2 ek. porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A tojásokat válasszuk ketté. A lisztet és a sütőport keverjük össze.

A tojások sárgáit egy tálban keverjük habosra a vajjal és a porcukorral.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.

A felvert cukros, tojássárgás keverékhez felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporos lisztet. Ezután óvatosan keverjük hozzá a felvert tojáshabot.

A tésztát válasszuk ketté, és az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport, a másikhoz a vaníliás cukrot.

A kuglófsütő formát vajazzuk ki, majd hintsük meg óvatosan liszttel.

Először öntsük bele a sima, világos színű tésztát, majd mehet rá a kakaós is.

A kuglófot előmelegített sütőben süssük meg kb. 50-60 perc alatt, vagy amikor már a fogpiszkálóteszt során nem ragad rá a tészta a pálcikára.

Ha kész, vegyük ki a sütőből, tegyük a rácsra és várjuk meg, amíg picit hűl.

A tálaláshoz hintsük meg egy kis porcukorral, és már kínálhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon