Mutatós áfonyás-citromos kuglóf: kevert süti ünnepi kivitelben
A kevert tészta is lehet ünnepi: kevés munkával is látványos desszertet tehetsz a vendégek elé.
A márványos kuglófot először édesanyám készítette nekem, de a nagymamám is nagy szakértője volt. A kevert tésztás sütik legvonzóbb oldala, hogy viszonylag nehéz elrontani őket, hiszen csak a megfelelő arányokat kell eltalálni, aztán már mehet is az egész a sütőbe.
Ennek a kuglófnak a receptjét nagymamám könyvében találtam, így garantáltan hagyományos, ízekben gazdag sütemény sül majd belőle a kuglófformában.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A tojásokat válasszuk ketté. A lisztet és a sütőport keverjük össze.
A tojások sárgáit egy tálban keverjük habosra a vajjal és a porcukorral.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A felvert cukros, tojássárgás keverékhez felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporos lisztet. Ezután óvatosan keverjük hozzá a felvert tojáshabot.
A tésztát válasszuk ketté, és az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport, a másikhoz a vaníliás cukrot.
A kuglófsütő formát vajazzuk ki, majd hintsük meg óvatosan liszttel.
Először öntsük bele a sima, világos színű tésztát, majd mehet rá a kakaós is.
A kuglófot előmelegített sütőben süssük meg kb. 50-60 perc alatt, vagy amikor már a fogpiszkálóteszt során nem ragad rá a tészta a pálcikára.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, tegyük a rácsra és várjuk meg, amíg picit hűl.
A tálaláshoz hintsük meg egy kis porcukorral, és már kínálhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu