Ínyenc tiramisu matchával: kávé nélkül is mennyei a desszert

4
Nyomtatás
Matchas-tiramisu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A matchás tiramisu rendhagyó módon nem kávéval, hanem zöld teával készül: a hatása azonban így sem marad el, és sokkal különlegesebb!

Ez az új hullámos, a hagyományos verzióhoz képest elsőre talán szokatlannak tűnő matchás tiramisu nemcsak megjelenésében különleges desszert, de ízében is tartogat meglepetéseket. A kávé helyett ebben a változatban a matcha tea a fő ízesítő, pluszban pedig krémes pisztáciavaj is kiegészíti.

És ez még nem minden. A krémbe sem tojás, sem pedig mascarpone (vagy más tejtermék) nem kerül, ezeket ugyanis selyemtofu helyettesíti. Ahhoz pedig, hogy a klasszikus mascarponés krémhez a legjobban hasonlító állagot kapj, a selyemtofuból válaszd a kemény változatot.

Matchás tiramisu

Matchas-tiramisu-c

Hozzávalók 25 x 17 cm-es formához cm átmérőjű formához

  • 600 g selyemtofu (kemény)
  • 100 ml juharszirup (vagy más folyékony édesítő)
  • 50 ml olvasztott kókuszolaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 0.5 tk.
  • 1 ek. citromlé
  • 1 csipet kurkuma (a színezéshez)
  • 1.5 tk. matcha por
  • 100 ml forró víz (80 fokos)
  • 1 ek. natúr, cukrozatlan pisztáciavaj (opcionális)
  • 20 db babapiskóta (tojás- és tejmentes)
  • 1 marék pirított, apróra vágott pisztácia
  • 2 tk. matcha por (a szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a krémet. Ehhez tegyük a selyemtofut, a juharszirupot, a vaníliakivonatot, az olvasztott kókuszolajat, a citromlevet, a kurkumát és sót turmixgépbe, és alaposan dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe fél órára, hogy picit dermedjen.

A matcha port keverjük csomómentesre a forró vízzel, és keverjük el benne a pisztáciavajat (ha használunk).

Rétegezzük közepes jénaiba vagy tálba a hozzávalókat: kenjünk kevés krémet az edény aljára, majd sorakoztassuk rá a babapiskóta felét. Locsoljuk rá a matcha felét, és várjunk pár percet, amíg a babapiskóta magába szívja. Ezután jöhet a maradék krém fele, majd ismételjük meg a folyamatot. Simítsuk egyenletesre a krémet, és tegyük hűtőbe éjszakára.

Szeletelés előtt szórjuk meg matcha porral és pisztáciadarabokkal.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon