Mákos kréker házilag - Készíts dupla adagot, nagyon sokáig eláll
Ropogtatnivalókból sosem elég, de valahogy az édes változatok mindig túlsúlyban vannak, pedig sósra is szükség van.
Egy jól elkészített sós ropogtatnivalónál nincs jobb harapnivaló, ha mártogatós mellé keresel kísérőt. Ez a kréker ráadásul mindent tud, ami tőle elvárható: extrém ropogós, finom, kellemesen fűszeres, mindemellett pedig egészséges is, hiszen teljes kiőrlésű liszt az alapja.
A felhasznált fűszerek igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a konyhádba, amelyeket kedved szerint variálhatsz is: a rozmaringot és kakukkfüvet akár más fűszerre is cserélheted, vagy teljesen ki is hagyhatod a krékerből. Abban az esetben egy igazi letisztult ízvilágot kapsz, amelyben az olívaolaj és a bors dominál.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sűrű, de formázható masszát kapjunk. Ha nagyon tömör lenne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.
Osszuk két részre, és mindkét darabból formázzunk 2-3 cm vastag szabályos téglalapokat. Helyezzük őket egyenként lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 40x20 cm-esre. Szórjuk meg napraforgó- és lenmaggal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk belőlük tetszőleges méretű darabokat.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 25-30 perc alatt. (A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat!)
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd elfogyasztásig légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu