Fűszeres, medvehagymás chilis bab - A klasszikus recept szezonálisan
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pofonegyszerű, ropogós rozmaringos keksz: tökéletes nasi az esti filmhez
Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele
Sűrű, szaftos gombacurry: ínycsiklandó indiai fogás egyszerűen
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Egyetlen hozzávalóval a chilis babot is szezonálissá lehet tenni, mégpedig a medvehagymával.
A jó chilis bab titka, hogy az alapanyagok lassan, sokáig főnek, hogy az ízek összeérjenek. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak türelemre van szükség.
A chilis babnál is az ahány ház, annyi szokás elve működik - az autentikus receptben nincs kukorica, de valahogy itthon a kukoricás változat terjedt el. Én egy kocka étcsokit is szoktam beletenni, nem érezni az édességét, de izgalmasabb ízt ad neki. A csípősséget te szabályozod, én úgy szeretem, ha nem dominál, de ha van otthon többféle chilid, mindegyikből tehetsz bele egy keveset.
Bár a chili con carne egyik fő összetevője a darált hús, ezt a fogást is el lehet készíteni vegetáriánus változatban. Nem biztos, hogy ismered, de tésztával is készítheted ezt az ételt, ilyenkor kicsit kevesebb húst tegyél bele.
Medvehagymás chilis bab
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 csokor medvehagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 400 gramm darált hús (pulyka vagy marha)
- 1 teáskanál chilipor
- ízlés szerint oregánó
- 50 gramm sűrített paradicsom
- 1 kocka étcsokoládé
- 2 doboz vörösbabkonzerv
- 1 doboz kukoricakonzerv
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. A medvehagymát is mossuk meg alaposan és vágjuk fel.
A kókuszzsírt melegítsük fel egy nagyobb lábasban, majd pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Szórjuk rá a chilit, morzsoljuk rá az oregánót, majd tegyük rá a darált húst. Pirítsuk meg a húst, közben sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hozzá a paradicsomkonzervet, pár percig rotyogtassuk együtt. Tegyük bele a csokit is. Adjuk hozzá a babot, a kukoricát, majd a legvégén a medvehagymát. Addig főzzük, amíg a szaft be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors