Mennyei meggyes pite: vastag töltelék kerül az omlós tésztára
A meggyszezon már-már kötelező sütije a meggyes pite, és ha igazán mutatósra készítenéd, akkor rácsos tetővel süsd!
A meggyes receptek népszerűsége leginkább a tavaszi és nyári időszakban ugrik meg, hiszen ezekben a hónapokban szerezhető be a lédús, friss gyümölcs. Télen sem kell azonban száműznöd a konyhádból a meggyes süteményeket, hiszen a legtöbb esetben fagyasztott gyümölccsel vagy befőttel is helyettesítheted a frisset.
Ez történt ennél a receptnél is, és a végeredmény egy mesésen puha és szaftos sütemény lett. A meggybefőtt mellett pedig étcsokidarabok is kerültek a tésztába, ami még jobban megbolondítja az amúgy is finom vaníliás alapot.
A meggyet alaposan szűrjük le, tegyük egy tálba, és szórjuk rá a kukoricakeményítőt. Tegyük félre.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és cukrot keverjük össze.
Egy másik edényben a folyékony hozzávalókat is keverjük össze (szójaital, olaj, vaníliakivonat, citromlé), majd keverjük a lisztes alaphoz. Fontos, hogy ne keverjük sokáig, mert a levegőbuborékok könnyen kiszöknek a masszából, és a megsült tészta túl tömör lesz.
Végül óvatosan forgassuk bele az előkészített meggyet és a csokidarabokat is, és öntsük az egészet egy 23 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek tortaformába.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána szeleteljük. Tetszés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu