Meggyes tejpite mentesen: vegán változatot mutatunk

23
Nyomtatás
Meggyes-tejpite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A francia clafoutis a tökéletes nyári sütemény, amely jó sok meggyel lesz az igazi: vegán változatot mutatunk.

A francia tejpite egy végtelenül egyszerű desszert, amelybe sok gyümölcs – általában cseresznye vagy meggy – sül. Mivel sok folyadék szerepel a receptben, ezért a tésztája teljesen más, mint a hagyományos kevert tésztás süteményeké: remegős, már-már pudingos, szinte elolvad az ember szájában.

Mivel az eredeti receptnek ez egy vegán változata, ezért néhány klasszikus alapanyag helyére más kerül. Így például a tejet szójaital, a tojást pedig kukoricakeményítő helyettesíti, és az extrém pudingos állagért a selyemtofu felel.

Meggyes tejpite

Meggyes-tejpite

Hozzávalók 8 szelethez

  • 2 ek. növényi vajalternatíva felolvasztva + a kenéshez
  • 350 g lágy selyemtofu
  • 200 ml szójaital
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. friss citromlé
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 ek. meggylikőr (opcionális)
  • 120 g finomliszt
  • 80 g mandulaliszt
  • 100 g cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor
  • 0.5 tk.
  • 1 csipet kurkuma (opcionális, de szebb színe lesz tőle a sütinek)
  • 400 g meggy kimagozva
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy nagyobb tálba a folyékony/nedves hozzávalókat (vajalternatíva, selyemtofu, szójaital, vaníliakivonat, citromlé, citromhéj, meggylikőr), és kézi mixerrel dolgozzuk homogén állagúra.

Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, mandulaliszt, cukor, keményítő, só, kurkuma), majd forgassuk össze a folyékony alappal.

Egy kevés olvasztott vajalternatívával vagy olajjal kenjünk ki egy 22-24 cm-es piteformát, majd öntsük bele a masszát. Pakoljuk tele a tetejét a kimagozott meggyel, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje, de a közepe még kissé ragacsos.

Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt legalább 1 órát pihentessük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon