Meggylikőr házilag: édes, gyümölcsös nyári ital

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron nem vágyunk az erős, tömény alkoholokra, viszont annál inkább kívánjuk a könnyed, gyümölcsös likőröket, főleg, ha azok szezonális gyümölcsből készülnek. 

A meggylikőr receptjét egy nagyon kedves családi barátunktól kaptam meg, aki évek óta készíti nekünk ezt a finom italt, amely sikere töretlen, mindenki nagy kedvence. 

Semleges ízű pálinka vagy tiszta szesz

A likőr alapját a pálinka adja, de fontos, hogy semleges ízű legyen, ne domináljon benne a gyümölcs. A törköly, az alma vagy a körte a legjobb választás, körülbelül 42 fokos alkoholt használjunk. Lecserélhetjük tiszta szeszre is, de az erősebb, abból kevesebbet tegyünk bele.

Minél több ideig és minél melegebb helyen áll, annál jobb

A likőr sikere az időn és az időjáráson múlik. Körülbelül 1 hétig kell a napon érlelni az italt - ha jó az idő és sok napsütés éri, de rosszabb, borúsabb időben több ideig is eltarthat. Az üveget minden nap rázogassuk meg, hogy a meggy, a cukor és az alkohol jól elvegyüljön. 

Mi nem szoktuk túl töményre készíteni a likőrt, de aki erősebben szereti, az utólag is tehet még bele pálinkát vagy rumot. 

Meggylikőr házilag

meggylikőrrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 4 kilogramm meggy (maggal együtt)
  • 1 kilogramm cukor
  • 6 deciliter pálinka (semleges ízű)
  • 3 deciliter rum

Elkészítés:

Készítsünk elő egy tiszta 6 literes üveget. Dobáljunk bele 4 kg megmosott, lecsumázott meggyet. Nem kell kimagozni. Öntsünk rá 1 kg cukrot, annak, aki édesebben szereti, mehet rá 1,2 kg is. Rázzuk jól össze, tegyük ki a napra, ha jó meleg van, akkor körülbelül 1 nap alatt elolvad rajta a cukor. Többször rázzuk össze napközben.

Ha a cukor elolvadt, öntsünk hozzá 6 deciliter semleges ízű pálinkát, körülbelül 42 fokosat. 5-6 napig hagyjuk így a napon, attól függően, milyen meleg van. Minden nap rázogassuk meg párszor.

Ha letelt az idő, öntsünk hozzá 3 dl rumot. Ha erősebbre szeretnénk, utólag is lehet korrigálni pálinkával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük