![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni finom a carnitas, a mexikói pulled pork: fűszerekkel, narancslében fő
![carnitas](https://kep.index.hu/1/0/4047/40475/404757/40475759_3088697_ca4a1aed7cfbc6288df9e356285f3694_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Picit édeskés, picit citrusos és összességében nagyon fűszeres a mexikói pulled pork, az egész család imádni fogja.
A pulled pork lassú tűzön készült sertéshús, amely olyan omlós lesz a hosszú főzési/sütési időnek köszönhetően, hogy egy villa segítségével szálaira szedheted. A mexikói változat, a carnitas a fűszerezésében tér el a hagyományos recepttől, naranccsal, római köménnyel, fahéjjal készül. Fontos összetevője még a mexikói oregánó, amely íze leginkább a majoránnára hasonlít, így azzal, illetve mediterrán oregánóval helyettesítettük.
Ez a változat még annyiban különbözik a tradicionális recepttől, hogy nem végig sütőben sül: kezdetben vaslábasban, narancslében és alaplében, zöldségekkel fő puhára a hús, csak utána kerül a sütőbe pirulni. Vaslábas helyett slow cookert is használhatsz, abban 7–10 órára is szüksége lesz a húsnak, illetve nem igényel ennyi folyadékot.
Bár nem kötelező lépés, érdemes a húst már előző este bedörzsölni a fűszerekkel, hogy még finomabb legyen. Ha ropogósabbra készítenéd, a kész, szálaira szedett pulled porkot tedd forró serpenyőbe, adj hozzá egy kevés olajat és a főzőlevéből 60 millilitert, majd addig süsd, míg a lé el nem párolog, a hús pedig le nem pirul.
Mexikói pulled pork
![carnitas2](https://kep.index.hu/1/0/4047/40475/404757/40475769_4adb1ff7bc41dd4c02be863bcbd88b36_wm.jpg)
Hozzávalók 10 személyre
Alap:
- 2.5 kilogramm sertéslapocka (csont nélkül)
- 1 darab narancs
- 2 darab répa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 darab babérlevél
- 180 milliliter alaplé
- 180 ml narancslé
Száraz pác:
- 6 gerezd fokhagyma
- 2.5 tk só
- 50 gramm barna cukor
- 1 evőkanál majoránna
- 1 evőkanál oregánó
- 1 teáskanál római kömény
- 0.5 tk fahéj
Elkészítés:
A répát és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk őket félbe. A narancsot is vágjuk félbe.
Keverjük össze a száraz pác hozzávalóit, a fokhagymát zúzva adjuk hozzá.
A húsról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, majd dörzsöljük be alaposan a száraz páccal, mindenhova jusson belőle. Ha több időnk van, hagyjuk a húst állni a pácban pár órát.
Tegyük a húst és a zöldségeket egy vaslábasba. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel az alaplével és a narancslével. Öntsünk még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a húst és a zöldségeket. Tegyük rá a lábasra a fedőt, várjuk meg, míg felforr a lé. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, a fedőt úgy tegyük a lábasra, hogy legyen egy pici rés, ahol a gőz távozni tud. Gyöngyözve főzzük 3 órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A húst vegyük ki a léből, tegyük egy tepsire. Toljuk a sütőbe, 30 percig süssük, közben párszor öntözzük meg a főzőlevével.
Ha elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd két villa segítségével húzzuk szálakra, szedjük szét.
Tortillával, zöldségekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!