Izgalmas mexikói rizs: a köret zöldségekkel dúsítva készül
A mexikói rizs zöldségekkel és füstölt paprikával fűszerezve készül, pikáns köret húsok mellé, de önmagában is izgalmas.
A pozole sokféle recept szerint készülhet, három fő típusa létezik Mexikóban, mindegyik más-más régióban jellemző. Ezek a pozole blanco, pozole rojo és a pozole verde.
A pozole blanco az egyik leggyakoribb változat, melyben a hús és a kukorica dominálnak. A pozole rojóba szárított chili kerül, ettől szép színt és karakteres ízt kap a fogás. A pozole verde friss zöldfűszerekkel készül, zöld chilivel, a színe is zöld, az íze pedig enyhébb, frissebb. Mi most egy szárított chilivel készült változatot ajánlunk, melynek az elkészítése nem mondható bonyolultnak, inkább csak időt és figyelmet igényel.
Az egytálétel könnyen beszerezhető alapanyagokból készül. Igaz, ha hagyományosan szeretnéd elkészíteni, akkor nixtamalizálás révén feldolgozott kukoricára lenne szükséged: az eljárás során a kukorica héját lúgos oldatban eltávolítják, így a szemek könnyebben emészthetőek, sokkal több tápanyagot tartalmaznak. Ennek hiányában a sima bolti konzerves kukorica is tökéletes lesz, csak arra figyelj, hogy jó minőségűt használj.
Ha pedig szeretnéd, akkor sertés- helyett csirkehúsból készítsd el ezt a különleges receptet!
A húst daraboljuk fel, majd tegyük egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. A hús mellé tegyünk hagymát, fokhagymát (egy teljes fejet félbevágva a héjával együtt), babérlevelet, sót, és alacsony láng felett főzzük addig, amíg a hús vajpuha lesz (2-3 óra vagy több is lehet, attól függ, milyen nagyok a húsdarabok). A főzés során keletkezett habot szűrjük le!
Miután a hús kellően megpuhult, szedjük ki, és villával szedjük darabjaira.
A főzőlét ne öntsük ki, hanem szűrjük át.
A szárított chilipaprikát áztassuk forró vízbe (annyiba, amennyi ellepi), és hagyjuk így néhány percig. Ezután szűrjük le, a szárát vágjuk le, a magját távolítsuk el, majd helyezzük turmixgépbe. A paprikához adjuk a hagymát, fokhagymát és a leszűrt főzőléből egy keveset, majd turmixoljuk simára.
A maradék főzőlét öntsük vissza a nagy fazékba, tegyük bele a húst, a leszűrt kukoricát és a chiliszószt. A levest fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, és főzzük még 10-20 percet.
A leves tetejére ízlés szerint szórjunk friss zöldségeket (vékonyra vágott káposzta, retek, hagyma, avokádó, stb.) és fűszernövényeket (koriander, petrezselyem). Vagy kínáljunk mellé tortillachipset.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu