Pitetészta tortillából? Ilyen a mexikói sós pite sörös-marhahúsos raguval
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Rengeteg unortodox pitetészta létezik, mi most felfedeztünk még egyet, ráadásul rögtön két formában is!
Bár a tortillát legtöbbször csak megtöltik valamivel és feltekerik, számtalan más felhasználási módja létezik. Például sós pitét készíthetsz belőle, ha a pitetésztát tortillalappal vagy akár tortillachipsszel helyettesíted.
Az alábbi receptben alul klasszikus tortilla, felül chips, a kettő között pedig mennyei marhás töltelék vár arra, aki bevállalja ezt a fogást. A marhahúsos ragu sörben fő készre, de a koriander, római kömény és a cayenne-bors sem hiányozhat belőle, ezekből köszön vissza a mexikói ízvilág. Mivel nem kell a tésztával bajlódni, egész gyorsan elkészül, és biztos, hogy a család egyik kedvence lesz.
Mexikói tortillapite
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 1 darab tortilla (30 cm-es)
- 200 gramm tortillachips (natúr)
A töltelékhez:
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 0.5 darab kaliforniai paprika (zöld)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (sárga)
- 350 milliliter sör
- 1 teáskanál római kömény
- 1 mokkáskanál cayenne-bors
- 1 evőkanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fehér bors
- 20 gramm koriander
- 200 gramm cheddar
A tálaláshoz:
- 100 gramm tejföl
- 50 gramm koriander
- 2 darab chili
Elkészítés:
Egy piteforma aljába szabjuk a tortillalapot, majd 180 fokon, légkeverésen 10-15 perc alatt félig ropogósra sütjük, de fontos, hogy még ne süljön meg teljesen.
Ezalatt egy serpenyőben olajat hevítünk, a felkockázott vöröshagymát, valamint az átnyomott fokhagymát elkezdjük közepes lángon pirítani. Pár perc után beletesszük a darált marhahúst és intenzívebb lángon körbepirítjuk, hogy ne maradjanak rózsaszín részek.
Belekeverjük a felkockázott kaliforniai paprikát, majd felöntjük a sörrel.
Fűszerezzük: római kömény, füstölt pirospaprika, fehér bors, só, ízlés szerint cayenne-bors és friss koriander kerül bele. Ismét átkeverjük, majd 15-20 percig közepes lángon rotyogtatjuk. A cél, hogy elfőjön az összes leve. Ha kész, picit hűlni hagyjuk.
A ragut a piteformában elősütött tortillára kanalazzuk, szabálytalanul megszórjuk tortillachips-szel, hogy mindenhová jusson, majd befedjük a reszelt sajttal.
225 fokon légkeverésen 10-15 percig sütjük, vagy míg a sajt aranybarna nem lesz, vigyázva arra, hogy az esetlegesen kilógó chipsek ne égjenek meg.
Tálaláskor kevés tejföllel, friss korianderrel és ízlés szerint chilivel díszítjük.
Tortillát házilag is készíthetünk, ehhez itt találunk receptet.
Fotó: Street Kitchen