![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mézes-fokhagymás tofu nem csak vegáknak: jól megpirítva a legfinomabb
![szezámos](https://kep.index.hu/1/0/4193/41939/419391/41939126_3201386_01a0b29ccd51fdeb4b247e353200b6f0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mivel a tofunak teljesen semleges az íze, szuperül lehet fűszerezni, magába szívja az aromákat, úgyhogy bátran ízesítsd.
Habár vega, sőt, ha méz helyett juharsziruppal készíted, teljesen vegán fogásról van szó, nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánljuk. Nagyon finom és különleges ez az étel, ízekben gazdag: az egyszerre édes és sós, picit savanykás máz bevonja a kívülről ropogós, belülről puha tofut, mennyei lesz a végeredmény.
Mivel a tofu intenzív fűszerezést kap, a legjobb, ha natúrt választasz belőle, de ha még extrább élményre vágysz, füstölttel is kipróbálhatod. A keményítőnek két fontos feladata is van, úgyhogy ne hagyd ki belőle: egyrészt ettől lesz ropogós a tofu külseje, másrészt ettől lesz ragacsos a mézes-fokhagymás máz.
Ha van otthon/be tudsz szerezni szezámolajat, mindenképp azzal készítsd az ételt, de ha nem, másfajta mogyorós ízvilágú olajat is használhatsz. Citromlé helyett rizsecettel is ízesítheted a szószt, ha a kamrád tele van ázsiai ízesítőkkel. A szójaszószt és a citromlevet ízlés szerint adagold, de inkább picit édeskés legyen a máz, mint túl sós.
Mézes-fokhagymás tofu
![mézesfokhagymástofu](https://kep.index.hu/1/0/4193/41939/419391/41939136_42febaa41c771247fbc891c9caab6ec2_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm tofu
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1.5 evőkanál keményítő
- ízlés szerint só, bors
- 3 ek szezámolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 tk citromlé
- szezámmag (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tofut vágjuk kb. 2 centis kockákra. Egy papírtörlő segítségével itassuk fel róluk a felesleges nedvességet. Tegyük egy tálba.
Öntsünk a tofura kb. 1 evőkanál olajat, forgassuk vele össze, majd sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá 1 ek. keményítőt. Alaposan forgassuk egybe a fűszerekkel. Szórjuk az előkészített tepsire.
Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, félidőnél forgassuk át, akkor jó, amikor itt-ott megpirul, ropogós a külseje.
Amíg sül a tofu, készítsük el a szószt: melegítsünk szezámolajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 percig pirítsuk, vigyázzunk, ne égjen meg, majd adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt és a citromlevet. A maradék fél ek. keményítőt keverjük össze 1 ek. hideg vízzel, majd öntsük a többihez folyamatos kevergetés mellett. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a szósz és besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele szójaszósz vagy citromlé.
Húzzuk le a tűzről a szószt, majd forgassuk bele a megsült tofut. Körettel, szezámmaggal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!