Mézes-fokhagymás tofu nem csak vegáknak: jól megpirítva a legfinomabb

szezámos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mivel a tofunak teljesen semleges az íze, szuperül lehet fűszerezni, magába szívja az aromákat, úgyhogy bátran ízesítsd.

Habár vega, sőt, ha méz helyett juharsziruppal készíted, teljesen vegán fogásról van szó, nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánljuk. Nagyon finom és különleges ez az étel, ízekben gazdag: az egyszerre édes és sós, picit savanykás máz bevonja a kívülről ropogós, belülről puha tofut, mennyei lesz a végeredmény. 

Mivel a tofu intenzív fűszerezést kap, a legjobb, ha natúrt választasz belőle, de ha még extrább élményre vágysz, füstölttel is kipróbálhatod. A keményítőnek két fontos feladata is van, úgyhogy ne hagyd ki belőle: egyrészt ettől lesz ropogós a tofu külseje, másrészt ettől lesz ragacsos a mézes-fokhagymás máz. 

Ha van otthon/be tudsz szerezni szezámolajat, mindenképp azzal készítsd az ételt, de ha nem, másfajta mogyorós ízvilágú olajat is használhatsz. Citromlé helyett rizsecettel is ízesítheted a szószt, ha a kamrád tele van ázsiai ízesítőkkel. A szójaszószt és a citromlevet ízlés szerint adagold, de inkább picit édeskés legyen a máz, mint túl sós.

Mézes-fokhagymás tofu

mézesfokhagymástofu

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 gramm tofu
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1.5 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek szezámolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 tk citromlé
  • szezámmag (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tofut vágjuk kb. 2 centis kockákra. Egy papírtörlő segítségével itassuk fel róluk a felesleges nedvességet. Tegyük egy tálba.

Öntsünk a tofura kb. 1 evőkanál olajat, forgassuk vele össze, majd sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá 1 ek. keményítőt. Alaposan forgassuk egybe a fűszerekkel. Szórjuk az előkészített tepsire.

Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, félidőnél forgassuk át, akkor jó, amikor itt-ott megpirul, ropogós a külseje.

Amíg sül a tofu, készítsük el a szószt: melegítsünk szezámolajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 percig pirítsuk, vigyázzunk, ne égjen meg, majd adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt és a citromlevet. A maradék fél ek. keményítőt keverjük össze 1 ek. hideg vízzel, majd öntsük a többihez folyamatos kevergetés mellett. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a szósz és besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele szójaszósz vagy citromlé. 

Húzzuk le a tűzről a szószt, majd forgassuk bele a megsült tofut. Körettel, szezámmaggal megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük