Sütőtök hasselback módra: fűszeres-mézes máz teszi különlegessé

htcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök édesen és sósan készítve is nagyon finom, készülhet egyszerűen tepsiben sütve vagy jól felturbózva.

Újabban hódítanak a hasselback módra készült ételek, amikor az adott alapanyagot bevagdosva, sütőben sütik. A kis kialakított zsebekbe finomságokat szokás rejteni, de olyan megoldással is lehet találkozni, amikor csak valamilyen intenzív zamatú mázat kap az étel. Hasselback módra a leggyakrabban krumplit szoktak tálalni, de mivel egyre népszerűbb ez a bevagdosós módszer, bátran lehet kísérletezni, húst, kenyeret vagy sütőtököt is el lehet készíteni ezzel a technikával.

A sütőtöknek rengeteg fajtája van, az egyik legnépszerűbb a sonkatök, amely könnyen pucolható, de akár a héját is el lehet fogyasztani. A sonkatököt a legjobb tepsiben elkészíteni, édes ízéhez remekül passzolnak a karakteres fűszerek, ezért az ízesítésénél ne félj a használatuktól! A mézes sütőtök magában is isteni, de köretként is kínálhatod. A készítésénél vedd figyelembe, hogy nincs két egyforma méretű tök és a sütők sem egyformák, úgyhogy a szemed mindig legyen a piruló finomságon!

Mézes-fűszeres sütőtök hasselback módra

htct

Hozzávalók 2 darabhoz:

  • 1 darab sütőtök
  • 2 evőkanál olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 6 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál zsálya
  • 1 teáskanál mustár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt pucoljuk meg, mossuk meg, vágjuk ketté, a magját pedig távolítsuk el.

A félbevágott sütőtököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük meg olajjal, fűszerezzük sóval és borssal, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, a lényeg, hogy a tök megpuhuljon.

A mézben keverjük el az olvasztott vajat, a mustárt, citromlevet és a fűszereket (pirospaprika, kakukkfű, zsálya).

A tököt szorosan vagdossuk be, de ne vágjuk át a húsát, majd kenjük meg a mézes-fűszeres keverék felével és ismét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre. Ezután kenjük a tökre a mézes keverék maradékát és toljuk vissza a sütőbe megint 15-20 percre.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük