
Mennyei mézes-szezámmagos keksz: egyszerre édes és sós ropogtatnivaló

Ha csak úgy tologatsz egy kibontott üveg szezámmagpasztát a hűtődben, akkor azonnal süss belőle kekszet, édességben is mennyei.
Kekszekből sosem elég, és szerencsére annyiféle ízben készíthetők, hogy sosem lehet megunni őket. A vajas kekszek a kedvenceim, nagyon gyorsan összeállíthatók, hamar kisülnek, és utána elállnak egy dobozban, persze korlátozott ideig, amíg meg nem eszed őket.
Ha szereted a hummuszt, akkor biztosan van otthon szezámmagpasztád, vagyis tahinid. Ebből a hozzávalóból csak kevés kell a csicseriborsó mellé, így ha úgy jársz, mint én, és van otthon egy bontott üveged, akkor most felhasználhatod ehhez a csodás és izgalmas kekszhez. Ahogy beleharapsz, egyszerre fogod érezni az édes és a sós ízt, a tahini krémességét, egyszerűen abbahagyhatatlan.
Ha hasonlóan magvas kekszet szeretnél készíteni, akkor ezt a sokmagvast is próbáld ki, ez inkább sós irányba megy.
Mézes-szezámmagos keksz

Hozzávalók 20 darabhoz
- 150 gramm méz
- 150 gramm vaj (sózott)
- 75 gramm nádcukor
- 75 gramm cukor
- 100 gramm tahini
- 1 darab tojás (L-es)
- 1 darab tojássárgája
- 250 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál nagy szemű só (tetejére)
- 2 evőkanál szezámmag (tetejére)
Elkészítés:
A mézet csorgassuk egy lábasba, és kicsit erősebb lángon, mint a közepes, forraljuk fel. Főzzük 5 percig, hogy besötétedjen, és mogyorós illata legyen. Keverjünk rajta egyet, és vegyük le a tűzről.
Forgassuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, amíg fel nem olvad teljesen a vaj, majd öntsük egy hőálló tálba. A mézes vajhoz adjuk hozzá a kétféle cukrot, kanalazzuk bele a tahinit, üssük bele a tojást és a tojássárgáját, majd jól keverjük össze. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, szórjuk bele a szódabikarbónát, majd folyamatosan keverve öntsük hozzá a nedves hozzávalókat. Keverjük csomómentesre, és tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztából formáljunk 20 egyforma golyót, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy kanál domború felével kicsit nyomkodjuk le a tetejét, szépen lapogassuk el, és szórjuk meg szezámmaggal és nagy szemű sóval.
Süssük a kekszeket 10-12 percig. Hagyjuk kicsit hűlni a sütőpapíron, majd tegyük át rácsra és várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!