Egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön keverjük össze a cukrot és a vizet, egészen addig, amíg a cukor fel nem olvad.
Ekkor adjuk hozzá a meghámozott és finomra felszeletelt gyömbért, illetve a fahéjrudakat, majd forraljuk fel.
Fedjük le a serpenyőt, vegyük takarékra a lángot, és pároljuk a gyömbéres keveréket 10 percig.
Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd adjuk hozzá a whiskyt és keverjük össze, ismét fedjük le, majd vegyük le a tűzről.
Tegyük félre a keveréket és pihentessük szobahőmérsékleten, minimum 6-24 órán át.
Amikor már közeledik a pihentetési idő vége, egy nagy kancsóba öntsük bele a sűrített tejet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejszínt, amíg sima nem lesz a keverék.
A pihentetett főzetet szűrjük át egy szűrőn, majd adjunk hozzá egy csipet sót és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejes-tejszínes keverékhez.
Ha elkészült, tegyük bele a korábban sterilizált üvegekbe, és már kész is az ünnepi likőr.
Ebből a mennyiségből 1 liter mézeskalácslikőr készíthető.