Készíts ünnepi mézeskalácslikőrt: tökéletes karácsonyi ajándék lesz belőle
A mézeskalácslikőr egy pofonegyszerűen elkészíthető, krémes és fűszeres ünnepi ital, amely tökéletes sütemények mellé, de akár ajándékba is adhatod karácsonyra.
A karácsonyi készülődés egyik hagyományos és kötelező eleme a mézeskalács. És ha már mézeskalács, akkor bizony nemcsak süteményt lehet ilyen ízben készíteni, hanem mennyei krémlikőrt is.
Az összeállítása pofonegyszerű, és olyan fűszerek és ital teszi igazán karakteressé, mint a friss gyömbér, a fahéj és egy kis whisky.
Mézeskalácslikőr
Hozzávalók 10 decihez
- 75 g barna cukor
- 200 ml víz
- 30 g friss gyömbér
- 3 db fahéjrúd
- 350 ml whisky
- 400 g sűrített tej
- 300 ml tejszín
Elkészítés:
Egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön keverjük össze a cukrot és a vizet, egészen addig, amíg a cukor fel nem olvad.
Ekkor adjuk hozzá a meghámozott és finomra felszeletelt gyömbért, illetve a fahéjrudakat, majd forraljuk fel.
Fedjük le a serpenyőt, vegyük takarékra a lángot, és pároljuk a gyömbéres keveréket 10 percig.
Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd adjuk hozzá a whiskyt és keverjük össze, ismét fedjük le, majd vegyük le a tűzről.
Tegyük félre a keveréket és pihentessük szobahőmérsékleten, minimum 6-24 órán át.
Amikor már közeledik a pihentetési idő vége, egy nagy kancsóba öntsük bele a sűrített tejet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejszínt, amíg sima nem lesz a keverék.
A pihentetett főzetet szűrjük át egy szűrőn, majd adjunk hozzá egy csipet sót és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejes-tejszínes keverékhez.
Ha elkészült, tegyük bele a korábban sterilizált üvegekbe, és már kész is az ünnepi likőr.
Ebből a mennyiségből 1 liter mézeskalácslikőr készíthető.
-
2024-03-29 10:32:01
-
2024-03-20 10:32:01
-
2022-12-08 10:32:02
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!