Készíts ünnepi mézeskalácslikőrt: tökéletes karácsonyi ajándék lesz belőle

mezeskalacs-likor
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mézeskalácslikőr egy pofonegyszerűen elkészíthető, krémes és fűszeres ünnepi ital, amely tökéletes sütemények mellé, de akár ajándékba is adhatod karácsonyra.

A karácsonyi készülődés egyik hagyományos és kötelező eleme a mézeskalács. És ha már mézeskalács, akkor bizony nemcsak süteményt lehet ilyen ízben készíteni, hanem mennyei krémlikőrt is.

Az összeállítása pofonegyszerű, és olyan fűszerek és ital teszi igazán karakteressé, mint a friss gyömbér, a fahéj és egy kis whisky.

Mézeskalácslikőr

mezeskalacs-likor

Hozzávalók 10 decihez

  • 75 g barna cukor
  • 200 ml víz
  • 30 g friss gyömbér
  • 3 db fahéjrúd
  • 350 ml whisky
  • 400 g sűrített tej
  • 300 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön keverjük össze a cukrot és a vizet, egészen addig, amíg a cukor fel nem olvad.

Ekkor adjuk hozzá a meghámozott és finomra felszeletelt gyömbért, illetve a fahéjrudakat, majd forraljuk fel.

Fedjük le a serpenyőt, vegyük takarékra a lángot, és pároljuk a gyömbéres keveréket 10 percig.

Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd adjuk hozzá a whiskyt és keverjük össze, ismét fedjük le, majd vegyük le a tűzről. 

Tegyük félre a keveréket és pihentessük szobahőmérsékleten, minimum 6-24 órán át.

Amikor már közeledik a pihentetési idő vége, egy nagy kancsóba öntsük bele a sűrített tejet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejszínt, amíg sima nem lesz a keverék. 

A pihentetett főzetet szűrjük át egy szűrőn, majd adjunk hozzá egy csipet sót és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejes-tejszínes keverékhez.

Ha elkészült, tegyük bele a korábban sterilizált üvegekbe, és már kész is az ünnepi likőr.

Ebből a mennyiségből 1 liter mézeskalácslikőr készíthető.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük