Mácsik, gezemice, pampuska: mit fednek a mondókás ételnevek?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mostanában tényleg az van nálunk, hogyha egy mesében, dalban, rajzfilmben vagy mondókában szerepel valamilyen étel, azt meg kell csinálni, lehetőleg rövid határidővel. Ez pedig nem mindig könnyű, különösen, ha nem tudjuk, mi az.

Vannak a gyerekeknek mondókás könyveik, amiket rongyosra olvastattak velünk bizonyos életszakaszaikban, most éppen a legkisebbik van ebben a fázisban. Neki már jórészt a bátyjai mondják a mondókákat és a meséket, úgyhogy elég jó neki - meg nekem is. Csakhogy az iskolás már nem siklik el simán afelett, ha egy-egy szót nem ismer, mindenről muszáj pontosan tudnia, hogy mit fed. A tekeredik a kígyó, rétes akar lenni vagy a töröm, töröm a mákot/dagasztom a kalácsot még rendben is vannak, de néhol már megakad a kisiskolás tudománya.

Mácsik

Csík, csík, csík,
Zsíros a mácsik,
Könnyen lecsúszik.

Mi az a mácsik, és miért csúszik, és miért zsíros? A kérdés jogos, a név pedig nagyon logikus. A mácsik csík formájú tészta, tehát metélt. Legtöbbször túrós vagy mákos tésztát jelentett, és ezek szerint nem csak mák vagy túró, de zsír is volt rajta. Persze tojásos, gyúrt tésztáról van szó, amit mi is gyakran ettünk gyerekkorunkban, sőt, menzán is előfordult, de az én gyerekeim nem is ismerik - pedig mennyire jó dolog tud lenni és milyen egyszerű. A mácsik tájszó, tipikus nagypénteki, böjtös, húsmentes étel volt. Csíkmák és laska néven is fut ez a tésztaforma, amit eredetileg deszkán, vékonyra nyújtva, késsel, vékony csíkokra vágva készítettek.

Gezemice

Weöres Sándor: Csupa fehér

Reggel süt a pék, süt a pék
Gezemice-lángost.
Rakodó nagyanyó
Beveti a vánkost.

Reggel nagy a hó, nagy a jég,
Belepi a várost.
Taligán tol a pék
Gezemice-lángost.

A gezemice sok mindent jelent, de a jelentések mind kapcsolódnak egymáshoz: valami olyan dolgot fed, amit mindenféléből összeraktak, ami a kezük ügyébe került, legyen az aprófa, hulladék vagy többféle zöldségből készült csalamádé. A gezemice tehát legtöbbször valamilyen kotyvalékot jelent, és erősen rosszalló mellékzöngével rendelkezik. Lehet a gezemice akár leves a spórolós napokon - abból, ami a kamrában maradt, vagy lángos, ami valószínűleg kenyérlángost jelent. Olyat, amire mindenféle maradék mehet, viszont ez a legkevésbé sem rossz dolog, hanem a műfaj lényege: a maradék kenyértésztát bármilyen alakú lepénnyé kell formázni, majd megszórni hagyma/szalonna/kolbász/akármi maradékaival, majd kemencében megsütni. 

Pampuska

Cicuska, macuska,
Mit főztél, Katuska?
Kevertem babocskát,
Sütöttem pampuskát.
Ideraktam, odaraktam,
Utoljára jól bekaptam.
Hamm, hamm.

A babocska még rendben van, de mi az a pampuska? A pampuska már sokkal nehezebb eset, mint a mácsik volt, mert úgy tűnik, többféle ételt is neveznek így. A néprajzi lexikon szerint fánkot jelent, de az internet népe nem csak a klasszikus szalagos fánkot nevezi pampuskának, de a krumplifánkot is. Úgy tűnik, mindenféle kerekre szaggatott tésztájú, bő olajban sütött édességet hívhatnak pampuskának. Egyik változata, a pánkó, az erdélyi, tányér nagyságú, szabad tűzön sütött fánkféleségre is vonatkozott. A pampuska szlovák szó, de az eredetije német, és a pfannkuche, palacsinta, fánk jelentésű szóból ered. 

Túrófánk

túrófánk2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 250 gramm tehéntúró
  • 4 darab tojás
  • 100 gramm liszt
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 1 csipet
  • ízlés szerint porcukor
  • 0.5 liter étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A túrót elkeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Az olajat felhevítjük, és amikor már elég forró, akkor két vizes kiskanál segítségével kis adagokat szaggatunk bele. Aranybarnára sütjük a fánkokat, majd szűrőkanállal kihalásszuk őket a papírtörlővel bélelt tányérra. Még forrón meghintjük porcukorral.

Fotó: Getty Images/Shutterstock/Ács Bori 

Ezt is szeretjük