Így készül a habkönnyű túrógombóc: másnap is ugyanolyan finom
A nagyiféle finomság rengetegféleképpen készülhet, töltelékkel vagy nélküle, de a gombócok bundája is sokféle lehet.
A magyar konyhában népszerűek a krumpligombócos finomságok, melyek édes és sós töltelékkel is pompásak. Maradjunk az édes vonalnál: a jól ismert szilvás, epres vagy épp lekváros variációk mellett most mogyorókrémmel próbáltuk ki!
A mogyorókrémes gombóc elképesztően finom, mindenkit elvarázsol. Hogy még csodásabb legyen, a zsemlemorzsás ruha fahéjjal megbolondítva készül. A mogyorókrémet felhasználás előtt érdemes hűtőbe tenni, mert úgy nem lesz folyós, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Egy üveg (400 g) mogyorókrém elég lesz, a gombócok töltéséhez pedig 1 teáskanállal használj belőle, csak arra figyelj, hogy ne folyjon ki a töltelék a tésztából. Extrán édesszájúak porcukorral is meghinthetik a gombócokat.
A burgonyát héjában főzzük puhára.
A langyosra hűlt krumplit pucoljuk meg, majd burgonyatörőn nyomjuk át.
A teljesen kihűlt burgonyához adjuk hozzá a sót, lisztet, tojást és a tejfölt. Dolgozzunk belőle lágy, jól kezelhető tésztát. (Ha túl ragacsos, liszt még menjen hozzá.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vágjuk 10x10 centiméteres darabokra.
A tésztakockákat töltsük meg mogyorókrémmel, majd a széleit csípjük össze és formázzunk belőle gombócokat.
A gombócokat lobogó vízben főzzük addig, míg a felszínére úsznak. Ekkor még ne szedjük ki őket, hagyjuk 4-5 percig a vízben, utána emeljük ki.
A vajat olvasszuk fel, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. Ezután keverjük hozzá a fahéjat.
A még meleg gombócokat forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu