Melegítő zöldségleves zellergombóccal: laktató ebédként is helytáll

1
Nyomtatás
zoldsegleves-zellergomboccal
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldségleves, akárcsak a húsleves, igazi közönségkedvenc. Népszerűsége pedig az ősz beköszöntével is csak tovább nő.

Ki ne örülne egy tányér forró levesnek, amikor kint már egyre komorabb és szelesebb az idő? Ezúttal egy zellergombócos változatot mutatunk nektek.

A zöldségleves nem ismer szezonális határokat. Nyáron a melegben a hideg minestrone jellegű a népszerű, ősszel és télen pedig a forró, hazai változat. Rengetegféle levesbetéttel készülhet, úgymint grízgaluska, maceszgombóc, húsgombóc, és a különféle zöldséges gombócokról se feledkezzünk meg. 

Ezúttal a sok zöldséget egy újabb zöldséggel bolondítjuk meg: zellergombócokkal fogjuk feldobni a zöldséglevest. 

Zöldségleves zellergombóccal

zoldsegleves-zellergomboccal

Hozzávalók 4 személyre

A zöldségleveshez:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 dkg zöldborsó
  • 0.5 db karalábé
  • 3 szem krumpli
  • 3 liter víz
  • só, bors ízlés szerint

A zellergombóchoz:

  • 1 db zellergumó
  • 2 db tojás
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk és vékony hasábokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a felkockázott szalonna zsírján üvegesre pároljuk. 

Amikor a hagyma már üveges, a krumpli kivételével hozzáadjuk a többi zöldséget, és picit megpirítjuk. Ezután felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a csokor petrezselyemzöld felét (aprítva, de egyben is hozzáadhatjuk).

Fedő alatt, lassú tűzön fél órát főzzük.

Amíg fő a leves, elkészítjük a zellergombócokat. Ehhez a zellert megtisztítjuk és reszelővel lereszeljük.

A 2 tojást felverjük, összekeverjük a 2 evőkanál búzadarával, a reszelt zellerrel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy formázható legyen a massza. 

Ha elkészült a gombócalap, 10 percet pihentetjük. Ekkor adjuk a leveshez a krumplit, mivel annak viszonylag rövid idő kell ahhoz, hogy megfőjön.

A 10 perc leteltével nedves kézzel diónyi méretű gombócokat készítünk a zelleres masszából, és a forrásban lévő leveshez adjuk.

A gombócoknak kb. 10-15 perc szükséges ahhoz, hogy megfőjenek, így ha akkor tesszük őket a levesbe, amikor a zöldségek még éppen nem omlanak szét, de már nem is nyersek, akkor pont egyszerre fog megfőni – és nem szétfőni – minden zöldség, és a gombócok is. 

Tálalás előtt a petrezselyemcsokor másik felét apróra vágjuk, majd meghintjük vele a levest. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon