Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts

4
Nyomtatás
mogyoros-csokis-keksz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Diós, karamellás ízvilág jellemzi ezt az egyszerre roppanós és puha csokis kekszet, ugyanis barna vajjal és török mogyoróval készül.

Ha szereted a klasszikus csokis kekszet és a Nutella is a kedvenceid közé tartozik, garantáltan imádni fogod ezt a receptet! A megszokott vajas kekszet a csoki mellett török mogyoró dobja fel, így egyszerre lesz puha és roppanós, és ízben is hatalmas pluszt ad hozzá!

A recept pofonegyszerű, könnyedén elkészíthető, viszont ha kicsit különlegesebbé tennéd, érdemes barna vajjal dolgozni. Ennek a technikájáról itt írtunk korábban, az előnye pedig az, hogy még diósabb, karamellásabb ízű és illatú lesz vele a sütemény.

A csoki terén is szabad a vásár, a receptben étcsokoládét javaslunk, de bátran használhatsz tej- és fehér csokit is, sőt, akár vegyesen is.

Mogyorós-csokis keksz

mogyoros-csokis-keksz

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 120 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 70 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 220 g búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.25 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 100 g pörkölt török mogyoró
  • 100 g étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk barna vajat: a vajat tegyük egy kis lábasba, majd közepes lángon, kevergetés mellett melegítsük 6-8 percig, míg barnás színe és diós illata nem lesz. Mikor már barnás pöttyök vannak a lábas alján, ne melegítsük tovább, húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni.

A kihűlt barna vajat a kétféle cukorral keverjük habosra. Ekkor adjuk hozzá az egész tojást és a tojássárgáját, majd a vaníliakivonatot, és keverjük krémesre.

Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, és keverjük csomómentesre a tésztát. Sűrű, puha és kicsit ragacsos lesz. Forgassuk bele az apróra darabolt étcsokit és a durvára vágott mogyorót is. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd halmozzunk rá 2 evőkanálnyi adagokat a tésztából, de hagyjunk köztük bőven helyet, mert ki fognak lapulni. Ha kicsit szabályosabb formákat szeretnénk, próbáljuk meg golyóvá formálni, és kicsit lapítsuk le. Ha nem fér el egy tepsire, a többit tegyük addig vissza a hűtőbe.

Süssük őket 12-15 percig, míg a szélük aranybarna nem lesz.

A tepsin hagyjuk őket hűlni pár percig, majd tegyük egy rácsra, míg teljesen kihűlnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon