Tofu satay, avagy nyárs mogyorószósszal: húsimádóként sem tudsz neki ellenállni
Csempéssz indonéz hangulatot a konyhádba ezzel a pikáns és illatos fogással. Az aranybarnára pirult tofunyársakra ínyenc mogyorószósz kerül.
A pad thai (vagy phat thaj) egy thaiföldi egytálétel, amely egy tésztás alapból, az ikonikus halszószból, tojásból, zöldségekből és tofuból készül, és opcionális benne a garnéla, a tintahal, a csirke vagy más állati eredetű fehérje – legalábbis a tradicionális elkészítési mód szerint.
Mivel ebbe a változatba csak növényi alapanyagok kerülnek, a halszósz helyét a szójaszósz veszi át, a fehérjéről pedig a tofu mellett a mogyoróvaj gondosokodik. Többek között ezekből készül egy mesésen krémes és pikáns szósz, amely elképesztően selymessé teszi az ételt.
További érdekessége, hogy a zöldségek (répa és cukkini) is spagetti formában kerülnek az ételbe. A vékony szálakhoz a spirál szeletelő a legjobb eszköz, de ebben a cikkben további alternatívákról is olvashatsz. Ha pedig közülük egyik sincs otthon, akkor egyszerűen darabold őket vékonyabb csíkokra.
A spagettit főzzük ki enyhén sós vízben, szűrjük le, és tegyük félre. (Néhány csepp olajjal locsoljuk le, hogy ne száradjon ki.)
A cukkinit és a répát mossuk és hámozzuk meg, és spiralizáló szeletelővel vágjuk vékony csíkokra. Spirál szeletelő nélkül egyszerűen fel is darabolhatjuk őket.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és 2 evőkanál forró olajon pirítsuk aranyszínűre. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre 1 evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk további 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és 3 perc alatt azt is pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a tofut, a szójaszószt, a kurkumát, a paprikát és az előkészített zöldségspagettit, és közepes hőfokon, fedő alatt pároljuk roppanósra.
Közben a mogyorószósz minden hozzávalóját keverjük össze egy kisebb tálban (ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet). Kanalazzuk a zöldséges tofura, adjuk hozzá a tésztát, és alacsony hőfokon hagyjuk 1-2 percig rotyogni.
Mogyorószórással és friss korianderrel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu