Tofu satay, avagy nyárs mogyorószósszal: húsimádóként sem tudsz neki ellenállni

Tofu-satay-mogyoroszosszal-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csempéssz indonéz hangulatot a konyhádba ezzel a pikáns és illatos fogással. Az aranybarnára pirult tofunyársakra ínyenc mogyorószósz kerül.

A satay egy délkelet-ázsiai fogás, amely fűszeres, nyárson sült húst (többnyire csirkét) és a mellé kínált pikáns szószt jelenti. Húsmentes napokra azonban tofuból is elkészítheted, mellé pedig kötelező a mogyorószósz is. A tofu előkészítésére szánj időt: fontos, hogy felkockázás előtt tekerd konyharuhába vagy papírtörlőbe, és legalább 30 percig préseld. Így megszabadulhatsz a felesleges nedvességtől, és a tofu könnyebben magába szívja a fűszereket.

A nyársaknak az a legjobb, ha grillrácson sütöd őket, de annak hiányában (vagy télen) grillserpenyőben vagy sütőben is könnyen aranybarnára piríthatod. (Én is ez utóbbit választottam, és a nyársak tökéletesek lettek!) A mogyorószószból pedig ne spórold ki az ízesítőket: a fokhagyma, a lime, a szójaszósz és a gyömbér nélkül nem lesz igazán ütős az eredmény!

Tofu satay mogyorószósszal

Tofu-satay-mogyoroszosszal

Hozzávalók 6 darabhoz

A nyárshoz:

  • 300 g tofu
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek juharszirup
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 0.5 db lime leve
  • 1 tk Sriracha vagy 1 csipet szárított chilipehely
  • 6 db hurkapálca

A mogyorószószhoz:

  • 2 ek mogyoróvaj
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 2 cm gyömbér lereszelve
  • 2 ek juharszirup
  • 0.5 db lime leve
  • 2 ek szójaszósz
  • 100 ml kókuszital
Recept idők

Elkészítés:

A tofuból alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot, majd egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet. Daraboljuk 1-1,5 cm-es kockákra, és tegyük egy tálba.

Egy tálkában keverjük össze a szójaszószt, juharszirupot, olívaolajat, fokhagymát, lime-ot és Srirachát, majd öntsük a tofura, és forgassuk össze. Fóliával takarjuk le, és legalább 2 órára (de maradhat egész éjszakára is) tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.

Szurkáljuk hurkapálcákra, és a nyársakat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon süssük őket 20 percig, félidőnél pedig forgassuk át a másik oldalukra.

Közben a szószhoz keverjünk össze minden hozzávalót egy kis tálkában, majd csurgassuk a megpirult nyársakra. Pirított szezámmaggal, friss korianderrel és tetszőleges párolt rizzsel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük