Mogyoróvajas, zabpelyhes energiagolyó: sütés nélkül, mézzel készül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nagyon-nagyon finom és összesen 10 perc munkába, illetve 5 alapanyagba kerül az összeállítása. Ha valamit nassolnánk, ezt tényleg érdemes.
Ehhez az energiagolyóhoz összvissz 5 hozzávalóra van szükség. Az alapja mogyoróvaj és zabpehely, de a lenmagnak is jelentős szerepe van benne. Bár egészséges hozzávalókból áll, zsír- és szénhidrátdús, így azokon a napokon érdemes fogyasztani, amikor ezt kompenzáljuk egy kis mozgással.
Utóbbi serkenti az emésztést, magas a fehérjetartalma, rostban és ásványi anyagokban gazdag. Olajtartalmának több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. A lenmagban található anyagok akkor fejtik ki leginkább hatásukat, ha a magot megőröljük, különben egészben halad át az emésztőrendszerünkben - ebbe a sütibe azonban őrölve kerül.
Az energiagolyót méz édesíti, de ha szeretnénk, lecserélhetjük pár szem datolyára, így cukormentes is lesz. Ha továbbdúsítanánk valamilyen aszalt gyümölccsel, akkor a vörösáfonya vagy a mazsola a legjobb választás hozzá.
Mogyoróvajas energiagolyó
Hozzávalók 12 darabhoz
- 0.7 bögre mogyoróvaj (kb. 170 gramm)
- 0.5 bögre csokichips (étcsokis)
- 1 bögre zabpehely
- 0.5 bögre lenmag (őrölt)
- 2 evőkanál méz
- opcionális aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
Késztítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki a hozzávalókat. Ha használunk vörösáfonyát, kb. fél bögrényit aprítsunk össze.
A hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Ízlés szerint lehet még édesíteni mézzel. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe 15-30 percre.
Formázzunk a tésztából 12-15 darab golyót, majd tegyük őket a hűtőbe, 1 hétig elállnak.
Fotó: Getty Images