Mogyoróvajas, zabpelyhes energiagolyó: sütés nélkül, mézzel készül

energiagolyó
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nagyon-nagyon finom és összesen 10 perc munkába, illetve 5 alapanyagba kerül az összeállítása. Ha valamit nassolnánk, ezt tényleg érdemes.

Ehhez az energiagolyóhoz összvissz 5 hozzávalóra van szükség. Az alapja mogyoróvaj és zabpehely, de a lenmagnak is jelentős szerepe van benne. Bár egészséges hozzávalókból áll, zsír- és szénhidrátdús, így azokon a napokon érdemes fogyasztani, amikor ezt kompenzáljuk egy kis mozgással.

Utóbbi serkenti az emésztést, magas a fehérjetartalma, rostban és ásványi anyagokban gazdag. Olajtartalmának több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. A lenmagban található anyagok akkor fejtik ki leginkább hatásukat, ha a magot megőröljük, különben egészben halad át az emésztőrendszerünkben - ebbe a sütibe azonban őrölve kerül.

Az energiagolyót méz édesíti, de ha szeretnénk, lecserélhetjük pár szem datolyára, így cukormentes is lesz. Ha továbbdúsítanánk valamilyen aszalt gyümölccsel, akkor a vörösáfonya vagy a mazsola a legjobb választás hozzá. 

Mogyoróvajas energiagolyó

energiagolyó2

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 0.7 bögre mogyoróvaj (kb. 170 gramm)
  • 0.5 bögre csokichips (étcsokis)
  • 1 bögre zabpehely
  • 0.5 bögre lenmag (őrölt)
  • 2 evőkanál méz
  • opcionális aszalt vörösáfonya
Recept idők

Elkészítés:

Késztítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki a hozzávalókat. Ha használunk vörösáfonyát, kb. fél bögrényit aprítsunk össze.

A hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Ízlés szerint lehet még édesíteni mézzel. Takarjuk le a tálat, tegyük a hűtőbe 15-30 percre.

Formázzunk a tésztából 12-15 darab golyót, majd tegyük őket a hűtőbe, 1 hétig elállnak.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük