Krémes padlizsáncurry mogyoróvajjal dúsítva – Hús nélkül is ízbomba fogás

41601530 3175668 897c98bf8dfaec11c558594823595353 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően ízgazdag ez a vega, sőt vegán fogás, amellyel még egy húsevőnek sem lesz semmilyen problémája.

Kicsit részrehajló ez a recept, mert a két kedvencem, a padlizsán és a mogyoróvaj is szerepel az alapanyagok között. A padlizsán óriási szerelem, bármilyen formában imádom, például ebben a könnyed salátában.

Az utóbbi időben a curry lett a másik favoritom, mert nem elég, hogy nagyon hamar elkészül, elképesztő ízkavalkádot hoz létre. Készítheted hússal, mint ezt a csirkés változatot, de halból is, valamint teljesen húsmentesen. Az összes fajtában az a közös, hogy nagyon intenzíven fűszerezett ételt takar. A curry szót egyébként csak Indián kívül használják, az angolok hívják így az ilyen fajta fogásokat.

Ettől a recepttől se ijedj meg, olyan ízkavalkádot kapsz, hogy nem győzöl majd repetázni. És az is biztos, hogy éhes sem maradsz utána. 

Mogyoróvajas padlizsáncurry

41601600 a0b650eab1051cd8ce9700a12f4fd624 wm

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint chili
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 3 teáskanál curry (por)
  • 250 milliliter kókuszkrém
  • 500 milliliter víz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál mogyoróvaj (krémes)
  • 0.5 darab lime vagy citrom leve
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt vágjuk kockákra. Nem kell kicsikre. A hagymát, a fokhagymát és a chilit is vágjuk apróra. 

Tegyünk egy serpenyőt a tűzre, és várjuk meg, amíg teljesen felhevül. (Én wokot használtam.) Csak így zsiradék nélkül pirítsuk meg benne a padlizsánt, majd vegyük ki egy tányérra. Öntsük a serpenyőbe az olajat, és dinszteljük meg a hagymát, tegyük rá a fokhagymát, majd jöhet a chili és a gyömbér. Szórjuk meg curryvel, öntsük rá a kókuszkrémet, a vizet és a szójaszószt, kanalazzuk bele a mogyoróvajat. Tegyük vissza a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk.

Várjuk meg, amíg felforr, utána vegyük közepesre a lángot, és hagyjuk 20-25 percig rotyogni, hogy besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről és locsoljuk meg lime vagy citrom levével. Annyira intenzív az íze, hogy bőven elég, ha főtt rizzsel tálaljuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük