A legfinomabb gesztenyepüré házilag: egész darabokból vagy mélyhűtött masszából is készülhet
Készítsd el házilag a gesztenyepürét! Ha van kedved, egész darabokból is nekiállhatsz.
A Mont Blanc-pohárkrém egy igazi különlegesség, amely az Alpok legmagasabb hegycsúcsáról kapta a nevét. Az összeállításban a gesztenye és a fehér csoki dominál, ami egy tökéletes desszertté teszi a hűvösebb időkre.
Bár a desszert neve hangzatos és mutatós, az elkészítése mégsem vesz igénybe órákat, így kezdőként vagy idő hiányában is bátran nekifoghatsz. A recept vegán, azaz sem tojás, sem tejszármazékok nem kerülnek bele.
Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez tegyük egy kisebb tálkába a pudingport, a cukrot és a sót, és egy kevés szójaitallal keverjük csomómentesre. A maradék szójaitalt kezdjük el forralni egy közepes lábasban, adjuk hozzá a pudingporos keveréket, és folyamatos keverés mellett főzzünk belőle pudingot.
Vegyük le a tűzről, tördeljük bele a fehér csokit, hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt megolvadjon, majd alaposan keverjük össze. Takarjuk le fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben készítsük el a gesztenyés krémet. Tegyük egy tálba a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, a vegán krémsajtot, a szójaitalt, a porcukrot, a sót és a vaníliakivonatot, és kézi mixerrel dolgozzuk össze.
Készítsünk elő 6 egyforma, kb. 150 ml-es (maximum 200 ml-es) desszertespoharat vagy tálkát, és tördeljük bele a kekszet. Mehet a kekszre a fehér csokis, végül pedig a gesztenyés krém. Ahhoz, hogy a desszert valóban hegycsúcsokra hasonlítson, érdemes a gesztenyés krémet habzsákba kanalazni, és csúcsos formában a vaníliás krém tetejére nyomni.
Legalább 2 órát hűtőben pihentessük, és fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors