Egyszerű indiai naankenyér: otthon is könnyen elkészítheted

2
Nyomtatás
Naan-kenyer-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha kedveled az indiai ételeket, és otthon is sokat elkészítesz belőlük, akkor a naankenyeret se bízd a véletlenre: gyors és egyszerű receptet mutatunk hozzá!

Ha kedveled az indiai konyhát, és az illatozó fogásokat szívesen készíted el házilag, akkor a szinte kötelezőnek számító naankenyeret se hagyd ki a sorból. Most egy gyors receptet mutatok: mivel ez egy vegán változat, kissé különbözik az eredeti összeállítástól.

Egyszerű összetevőkből áll, és könnyebb elkészíteni, mint egy hagyomános kenyeret, mivel csak minimális dagasztást igényel. A recept egyszerűsége mellett azonban mindenképp szükség van egy öntöttvas serpenyőre vagy edényre – tapadásmentes serpenyőben nem lesz az igazi a laposkenyér.

Naankenyér

Naan-kenyer

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 200 ml meleg víz
  • 1 tk. cukor
  • 15 g élesztő
  • 300 g finomliszt
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 3 ek. kókuszjoghurt
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 2 ek. növényi vajalternatíva vagy olívaolaj
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük a cukrot a meleg vízbe, morzsoljuk bele az élesztőt, és 5-10 percre tegyük meleg helyre, hogy felfusson.

Közben egy tálban keverjük a liszthez a sót és a sütőport. Keverjük a felfutott élesztőhöz a kókuszjoghurtot és az olívaolajat, majd öntsük a lisztes alaphoz. Gyúrjuk össze a tésztát, és dagasszuk 5 percig. Takarjuk le a tálat fóliával vagy nedves konyharuhával, és legalább 2 órát pihentessük meleg helyen.

Ha letelt az idő, a tésztát ismét gyúrjuk össze, osszuk 6 egyforma részre, és formázzunk belőlük gombócokat. Csomagoljuk egyenként fóliába, és további 10-15 percig pihentessük. 

Közben egy kis tálkában keverjük össze a zúzott fokhagymát és a felolvasztott vajalternatívát, és tegyük félre.

Az öntöttvas serpenyőt hevítsük fel.

Csomagoljuk ki a gombócokat, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Egyik oldalukat kenjük be vékonyan vízzel, hogy ne ragadjanak le, majd helyezzük a vizes oldalukkal a serpenyőbe. Közepes hőfokon süssük 1-1,5 percig, vagy amíg a széleik ki nem száradnak, és a közepük hólyagos nem lesz, majd fordítsuk át, és a másik oldalukat is süssük aranybarnára.

Szedjük őket tányérra, kenjük be az előkészített fokhagymás vajjal, szórjuk meg korianderrel, és máris fogyaszthatjuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon